THEMA

OPBRENGSTEN WEGENBELASTING STIJGT NAAR 5,9 MILJARD IN 2019

Rijk en provincies verwachten voor 2019 ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen. Dit is bijna 0,2 miljard euro meer dan in 2018. De belastingopbrengsten stijgen met name door een groeiend wagenpark. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar de begrotingen van provincies voor 2019.

Wegenbelasting

De wegenbelasting bestaat uit een Rijksdeel en een deel dat bestemd is voor de provincies. De belastingbetaler krijgt wel maar één aanslag. Het Rijk verwacht voor 2091 een opbrengst van bijna 4,3 miljard euro, 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Provincies verwachten ruim 1,6 miljard euro te ontvangen, 2,5 procent meer dan in 2018. In eerdere jaren hadden veranderingen in fiscale maatregelen effect op de opbrengsten, maar in 2018 en 2019 zijn de opbrengsten vooral hoger door meer autobezig en de hogere tarieven bij het Rijk en enkele provincies.

Opcententarief

In acht van de twaalf provincies verandert het opcententarief niet. Autobezitters in deze provincies betalen alleen meer wegenbelasting door een verhoging van het Rijkstarief. Het Rijk verhoogt het tarief net als Flevoland, Groningen en Friesland. In Zeeland stijgt het opcententarief het meest; namelijk met 8,3 procent.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post