THEMA

INVOERING BTW E-COMMERCE HALVERWEGE 2021 TE VROEG

De inwerkingtreding van het btw e-commercepakket wordt uitgesteld tot 1 juli 2021. Daar zijn de Europese ministers van financiën het over eens geworden. Nederland zou de inwerkingtreding liever nog verder verplaatst zien worden naar 1 januari 2022.

Btw-pakket

De EU worstelt al enige tijd met het innen van de juiste bedragen aan btw en douanerechten op via het internet verhandelde goederen. Daarom werden aan het einde van 2017 nieuwe wettelijke EU-bepalingen aangenomen. Het btw-pakket voor elektronische handel. Dit pakket had een initiële datum voor inwerkingtreding per 1 januari 2021.

Op voorstel van de Europese Commissie heeft de Ecofin-Raad de in inwerkingtreding van de btw-richtlijnen e-commerce nu uitgesteld naar 1 juli 2021. Mede dankzij de coronacrisis blijkt de initiële datum voor diverse lidstaten en ondernemers niet haalbaar.

Uitvoerbaarheid fiscus

De Nederlandse fiscus kan het e-commercepakket ook vooralsnog niet uitvoeren. Dit zou pas een half jaar later per 1 januari 2022 kunnen. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid wijzigingen die het pakket met zich mee brengt. In combinatie met de status van de bestaande ICT-voorzieningen bij de Belastingdienst.

Voor de invoering is nieuwbouw van systemen nodig. Ook Duitsland heeft in de Ecofin-Raad gewezen op het belang om verder uitstel tot 1 januari 2022 in beraad te houden. Beide landen zullen zich naar verwachting dus blijven inzetten voor extra uitstel tot begin 2022. Hiervoor is wel weer een voorstel van de Europese Commissie nodig en een unanieme overeenstemming door de lidstaten.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post