THEMA

DEEL I: GEEN FINANCIERING VAN DE BANK? TIPS VOOR ALTERNATIEVE FINANCIERING!

Alternatieve financiering

Ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) krijgen lastiger een bancaire lening dan ondernemers in veel andere Europese landen: bijna één op de vier aanvragen werd afgewezen, liet het CBS een aantal jaar terug zien. Nu is dat helaas niet veranderd... Is het dan helemaal niet meer mogelijk om financiering los te peuteren als ondernemer? Welnee. Sterker nog, het aanbod aan mogelijkheden voor alternatieve financieringen is gigantisch en groeit met de dag. Een ondernemer heeft vandaag de dag tientallen mogelijkheden om zijn alternatieve financiering te verkrijgen, elke mogelijkheid met zijn eigen vereisten, voordelen en nadelen. Te midden van deze wildgroei aan verschillende financieringsmogelijkheden geven wij in totaal twintig tips voor de zoektocht naar alternatieve financiering waarin ook de accountant kan bijdragen. In deze editie de eerste tien.

Tip 1: Begin op tijd

Het klinkt misschien logisch, maar regeren is vooruitzien, en ondernemen ook. Begin tijdig aan het organiseren van je financiering. Hiermee voorkom je dat je krap komt te zitten in het geval dat de financiering lang op zich laat wachten.

Tip 2: Bepaal vooraf scherp waarvoor je een financiering zoekt

Je kunt financiering zoeken, omdat je wilt investeren in je bedrijf. Maar je kunt ook financiering zoeken, omdat je verwacht een periode krap te zitten. Bijvoorbeeld omdat klanten later betalen, omdat de uitvoering van het werk langer duurt, of omdat het even tegenzit met het vinden van opdrachten. Afhankelijk van de oorzaak van je behoefte aan financiering, past een bepaalde oplossing beter of minder goed.

Tip 3: Korte of lange termijn?

Een gouden vuistregel is dat de looptijd van de financiering ongeveer gelijk moet zijn aan de looptijd van je investering. Wil je investeren in een pand of machine, of zoek je eigen vermogen om je startende bedrijf aan de gang te krijgen? Dan kun je beter op zoek gaan naar financieringen die langer lopen. Zit je echter gewoon even krap bij kas, dan is het beter om verplichtingen aan te gaan waar je snel weer van af kunt.

Tip 4: Hoe snel heb je het geld nodig?

De tijd die nodig is om financiering te krijgen, varieert sterk. Bij sommige eenvoudiger varianten, zoals Debiteurenbeurs, is het mogelijk om een financiering binnen een paar dagen te regelen. Bij meer complexere producten kan het een paar maanden duren.

Tip 5: Hoe minder je hoeft te financieren, des te beter

Oscar Bulthuis, oprichter van de Starters Academie, vergelijkt het verkrijgen van financiering als starter met een trip van een backpacker. Zijn tip: hoe minder je hoeft te financieren, hoe beter. Stel jezelf dus telkens de vragen of je echt externe financiering wil, of het echt nodig is, en of het misschien elders goedkoper kan. Vraag dus altijd meerdere offertes op, en onderhandel altijd over de prijs.

Tip 6: Een professionele uitstraling

Ondernemers zijn vaak enthousiast en optimistisch gestemd over hun eigen bedrijf. Daar is op zichzelf niets verkeerd aan, sterker nog dit zijn onmisbare eigenschappen voor een ondernemer. Bij een financieringsvraag is het echter de kunst je te verplaatsen in partijen die het geld moeten verstrekken. Deze kijken vaak door een andere, minder rooskleurige, bril en leggen de nadruk op mogelijke risico's. Zorg er daarom voor dat je de kredietaanvraag goed voorbereidt en dat u de risico's (die er altijd zijn) ook durft te benoemen. Hiermee laat je zien dat je een gezonde risicohouding hebt en komen de sterke punten in jouw onderneming beter tot hun recht.

Tip 7: Toets je ideeën bij een deskundige

Nu je zoveel meer kunt dan bij één van de grootbanken binnenstappen, is het raadzaam om hulp te vragen bij het organiseren van je financiering. Michiel Werkman van Insparco adviseert om eens rustig te gaan zitten met zakenrelaties en de accountant om je te laten informeren over de risico’s en kansen van alternatieve financiering, oftewel ‘het nieuwe financieren’. Ga goed geïnformeerd op zoek, en neem de adviezen van anderen daarbij mee.

Tip 8: De financiële prognose

Voor veel financieringsaanvragen is een financiële begroting nodig. Vaak laten ondernemers die opmaken door hun accountant. Het voordeel hiervan is dat de balans, exploitatiebegroting en liquiditeitsprognose goed op elkaar aansluiten. Nadeel is dat hier nagenoeg nooit een goede onderbouwing, die door de ondernemer wordt gedragen, onder ligt. Wat vervolgens de financiële begroting waardeloos maakt. De Financieringsadviseur geeft de tip om als ondernemer zelf de uitgangspunten van je begroting op te stellen. Laat je indien mogelijk helpen door een financieringsadviseur om hier een sluitend financieel plan van te maken. Alleen zo krijg je een financiële begroting die een financier overtuigt en waarmee je je bedrijf ook financieel kunt sturen na financiering.

Tip 9: Stel een financieringsplan op

Op basis van de tot nu toe genoemde tips, is het relatief eenvoudig om een financieringsplan op te stellen. Hier komt onder andere in te staan hoeveel geld je nodig hebt, waarvoor, hoeveel u zelf kunt financieren, maar bijvoorbeeld ook hoe je de financier kunt overtuigen dat de lening tijdig wordt terugbetaald. Wat financiers van jou en het financieringsplan verwachten zocht Jasper Bronkhorst van Ondernemingsplangids.nl voor je uit.

Tip 10: Laat je financieringsplan checken

Er zijn tal van financieringsmogelijkheden, denk hierbij aan familie/vrienden, de gemeente, het UWV of bijvoorbeeld crowdfunding. Of één van deze partijen daadwerkelijk overgaat tot financiering, valt of staat uiteindelijk met hoe goed jouw plan in elkaar steekt. Voordat jij jouw financieringsaanvraag in gaat dienen, raadt STOA Startersadvies daarom aan om het ondernemingsplan te laten checken door een onafhankelijke deskundige. Volgende week de opvolgende tien tips waarin verder wordt ingegaan op de financier, de algemene voorwaarden en de mogelijkheden voor subsidies.