THEMA

DEEL II: GEEN FINANCIERING VAN DE BANK? TIPS VOOR ALTERNATIEVE FINANCIERING!

Tip 1: Controleer de betrouwbaarheid van de financier

Er zijn tal van financieringsmogelijkheden, denk hierbij aan familie/vrienden, de gemeente, het UWV of bijvoorbeeld crowdfunding. De financier controleert jou op betrouwbaarheid, maar vergeet niet dat andersom ook te doen! Zoek op wie de mensen achter het bedrijf zijn, zoek op recensies en ervaringen van anderen, probeer te achterhalen wat er gebeurt als je onverhoopt niet in staat bent tijdig terug te betalen. Je gaat een belangrijke relatie aan en je moet weten met wie.

Tip 2: Let goed op de zekerheden

Het is verleidelijk om alleen naar het rentepercentage te kijken. Maar minstens zo belangrijk zijn de zekerheden die financiers vragen. Soms kan het bedrijf zelf genoeg onderpand geven, soms vraagt een financier ook een onderpand uit de privé-sfeer, zoals een borgstelling of een hypotheek op je huis. Let daar goed op, en probeer bij voorkeur onderpand uit je privé-situatie te vermijden.

Tip 3: Lees de algemene voorwaarden

Tijdens de kredietcrisis bleek dat banken zomaar voorwaarden van financieringen konden wijzigen, of de financiering direct kon opzeggen. Veel ondernemers wisten dat niet, maar banken verwezen naar de kleine lettertjes. Trap niet in die val en neem de algemene voorwaarden goed door, ook bij een alternatieve financiering. Kom niet voor verrassingen te staan.

Tip 4: Stapelen of niet?

Tegenwoordig lees je weleens over stapelfinancieringen: het combineren van diverse financieringsvormen. Eigenlijk niets nieuws, want vroeger sloot je bij de bank ook een lening, lease en debiteurenfinanciering tegelijk. Wat wel anders is, is dat het nu verschillende partijen zijn die je combineert. Het kan voordelig zijn, omdat je dan een beter passende financiering krijgt, maar bedenk ook dat je direct met verschillende financiers ‘getrouwd’ bent, die allemaal hun eigen reden kunnen hebben om met je in gesprek te gaan.

Tip 5: Vergelijk diverse alternatieven

Tegenwoordig zijn er meer dan honderd verschillende partijen die financiering aanbieden, maar geen traditionele bank zijn. Het voordeel is dat er veel mogelijkheden zijn. Het nadeel is dat het moeilijker is om te kiezen. Daarom is het belangrijk voordat je iets aangaat een vergelijking te maken op basis van criteria die voor jou belangrijk zijn. De Kamer van Koophandel helpt ondernemers graag met het vinden van alternatieve financiering en brengt de verschillende mogelijkheden en hun eigenschappen in kaart.

Tip 6: Kijk naar het hele spectrum

Crowdfunding is inmiddels vrij breed bekend, maar er zijn veel meer alternatieve mogelijkheden! Crowdfactoring, inkoopfinanciering, supply chain finance, business angels, voorfinanciering van subsidies, import- exportfinanciering, onafhankelijke leasemaatschappijen enzovoorts. Zorg dus voor een goed overzicht, voordat je keuzes maakt.

Tip 7: Maak gebruik van overheidsregelingen

Volgens de Jong & Laan zijn nog lang niet alle ondernemers op de hoogte van de verschillende overheidsregelingen. Zo bestaat er de BMKB regeling waarbij de overheid garant staat voor een gedeelte dat door de bank aan u is gefinancierd. Dit vermindert het dekkingstekort van de bank, waardoor ze een aanvraag sneller accepteren en betere voorwaarden kunnen bieden.

Tip 8: Is uw product of dienst gebaat bij brede bekendheid?

Alternatieve financiers, zoals crowdfunders, halen geld op bij een breed publiek. Dat heeft ook meerwaarde naast de euro’s: dat publiek kan ook jouw klantengroep zijn. Maak hier dus gebruik van. Maar let wel op hoe jouw bedrijf gepresenteerd wordt en op welk platform. Bij de keuze van het crowdfunding platform dat je gaat gebruiken, raadt Crowdfundmarkt aan om jezelf onder andere de vraag te stellen in welke vorm crowdfunding en het bijbehorende platform een goede manier is om toekomstige klanten te werven. De vraag is of de uitingen van een platform passen bij de doelen van jouw onderneming.

Tip 9: Komt u in aanmerking voor subsidie?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wijst op de mogelijkheden die er bestaan om als ondernemer een subsidie te ontvangen. Vooral voor startende ondernemers of ondernemers die zich inzetten voor onderzoek en ontwikkeling bestaan er uitstekende subsidiemogelijkheden. Of u in aanmerking komt voor subsidie, ontdekt u met de subsidiewijzer van de RVO.

Tip 10: Vergeet je eigen financieringsbronnen niet

Hoewel het steeds gemakkelijker lijkt te worden om alternatieve financiering voor je onderneming te krijgen, moet niet vergeten worden dat er vrijwel altijd een tegenprestatie wordt gevraagd. Vergeet daarom ook zeker je eigen mogelijkheden niet. Ook je eigen onderneming of jijzelf in privé kan een financieringsbron zijn. Ben je bijvoorbeeld in staat de marges binnen je bedrijf te verhogen of kosten te schrappen? Grote kans dat je daarmee in staat bent een flink deel van je behoefte in te vullen, zonder dat hiervoor externe financiers gezocht hoeven te worden.