THEMA

ECHTSCHEIDINGSVERZOEK, PENSIOENVERREKENING EN JAARWISSELING: PLANNING VEREIST!

De situatie

Glenn en Maggie, getrouwd als elkaars grote liefde, maar jaren later volledig uit elkaar gegroeid. Glenn is altijd maar aan het werk, terwijl Maggie liever in en om het huis bezig is. Maggie heeft het huis in de loop der jaren dan ook eigenhandig opgeknapt tot een waar paleis. Mede daardoor zit er nu een overwaarde in van circa € 200.000. Glenn heeft niet zoveel met het huis, van hem mag Maggie er dan ook wel blijven wonen. Niet voor niets, want hij wil wel zijn aandeel van € 100.000 in de overwaarde. Probleem is echter dat Maggie dit bedrag niet volledig kan financieren. Optimistische Glenn weet echter zeker dat er een oplossing te vinden is. Een professionele scheidingsbegeleider inschakelen vinden Glenn en Maggie echter onzin, dat kunnen we ook prima online regelen. De verhoudingen zijn tenslotte goed en online scheiden is eenvoudig, goedkoop en lekker snel.

Wat is er te verdelen

Glenn en Maggie gaan samen hun bezittingen op een rijtje zetten. Naast wat inboedel en het huis is er eigenlijk niets van waarde. De auto is een leaseauto van de werkgever van Glenn en spaargeld hebben ze ook niet. Wel heeft Glenn een mooi pensioen opgebouwd, ook dat gaan ze netjes verdelen. Glenn vraagt snel de waarde van het pensioen op bij de verzekeraar. Het toeval wil dat dit potje € 200.000 waard is, precies het bedrag van de overwaarde van het huis. Glenn ziet het niet zitten om tot zijn 67e te moeten werken, eerder stoppen kan financieel alleen als hij zijn volledige pensioen kan behouden. Daarom stelt hij voor dat hij zijn eigen pensioen mag houden en dat Maggie ter verrekening daarvan het huis krijgt. Maggie ziet dit wel zitten, zo kan zij op haar favoriete plekje blijven. Glenn zit helemaal niet te wachten op dat grote huis, hij is toch veel aan het werk. Begin december wikkelen ze de online scheiding af en nog voor de feestdagen is het echtscheidingsverzoek ingediend. De levering van het huis, en daarmee de financiële afwikkeling van de scheiding, regelen ze wel in het nieuwe jaar. Aldus geschiede en Glenn en Maggie gaan ieder hun eigen weg.

Blauwe brieven

Een paar jaar later krijgt Maggie ineens een blauwe brief in de bus. De Belastingdienst heeft vragen over de belastingaangiften omstreeks het jaar van scheiden. De inspecteur vraagt om het convenant en na wat contacten over en weer ontvangt Maggie een schokkende brief. Door de toegepaste pensioenverrekening moet ze belasting betalen over € 100.000, aldus de inspecteur. Al met al is het gevolg een forse belastingaanslag van tienduizenden euro’s. Maggie belt haar ex op en vertelt hem het slechte nieuws. Glenn heeft inmiddels echter een nieuwe vriendin en vindt dat zijn ex maar zit te zeuren. Jouw aanslag, jouw probleem is zijn antwoord. Verbouwereerd hangt Maggie de telefoon op. Ze doet wat navraag en merkt dat de inspecteur gelijk heeft. Er zit niets anders op dan de belastingaanslag maar gewoon te betalen. Ze gaat naar de bank, maar daar is dit alleen te financieren met een heel duur krediet. Voor Maggie geen optie, dat kan ze echt niet betalen.

Spijt

Uiteindelijk leent Maggie het geld bij familie en vrienden, dit was toch niet hoe ze het zich destijds had voorgesteld. Glenn gaat naar aanleiding van het telefoontje van Maggie ook even op onderzoek uit. Wat blijkt, hij kan nog een fors bedrag terugontvangen van de Belastingdienst. Daar gaat hij maar eens achteraan, toch mooi meegenomen. Achteraf heeft Maggie spijt dat ze geen goed advies hebben ingewonnen ten tijde van de scheiding. Met pijn in de buik laat ze het maar rusten, gelukkig heeft ze haar geliefde huis nog.

Belang van goed advies

Het wrange aan dit verhaal is dat met een goede begeleiding van de echtscheiding de belastingaanslag van Maggie had kunnen worden voorkomen. Door het echtscheidingsverzoek net als de levering van het huis over de jaarwisseling heen te tillen hadden Glenn en Maggie in het jaar van de financiële afwikkeling voor fiscaal partnerschap kunnen kiezen. Vervolgens hadden ze de fiscale aftrekpost van Glenn kunnen toerekenen aan Maggie, waardoor de pensioenverrekening voor de inkomstenbelasting neutraal had kunnen verlopen. Wel had in dat geval een korting op het door Maggie te ontvangen bedrag moeten worden toegepast in verband met de in de toekomst verschuldigde belasting over het pensioen (belastinglatentie). Het tekort ter uitkoop van Glenn uit de echtelijke woning had ze echter als eigenwoningschuld kunnen financieren. De rente zou dan een stuk lager zijn geweest en daarnaast ook nog eens fiscaal aftrekbaar, veel voordeliger dus. Maggie baalt, dit zijn allemaal zaken die ten tijde van de scheiding besproken hadden moeten worden en vervolgens goed hadden moeten worden vastgelegd in het convenant. Specialistische zaken die bij de online scheiding helaas niet ter sprake zijn gekomen. In dit geval is voor Maggie goedkoop duurkoop gebleken.

Slot

Indiening van een echtscheidingsverzoek kan fiscale gevolgen hebben, waardoor de juiste timing erg belangrijk is. Afhankelijk van de situatie kan uitstellen tot na de jaarwisseling verstandig zijn om zo optimale fiscale flexibiliteit te behouden. Een goede echtscheidingsadviseur bekijkt alle aspecten van de echtscheiding in een groter perspectief, bespreekt met u de diverse mogelijkheden en voorkomt dat u achteraf met vervelende (financiële) verrassingen wordt geconfronteerd.