THEMA

HOE GAAT U OM MET ‘95% KANS DAT UW BAAN OVER VIJF JAAR NIET MEER BESTAAT’?

Accountant? Grote kans dat uw werk sterk zal veranderen

Contentmarketing, sociale media, cloudcomputing, blockchain, cybersecurity, robotisering, API’s… Kon u vroeger nog volstaan met het bijhouden van uw vak, tegenwoordig moet u als accountant, belastingadviseur of fiscalist ook de technologische trends een beetje blijven volgen wilt u over vijf à tien jaar nog meedoen. Dat dit niet zomaar bangmakerij is, bewijst het onderzoek van de BBC. Samen met Deloitte en de Universiteit van Oxford deden ze onderzoek naar de kans dat uw baan de komende jaren wordt overgenomen door een computer. Als account of financieel manager komt u er volgens de BBC niet zo goed vanaf. De kans is zo’n 95% dat uw baan als CFO of accountant vroeg of laat wordt opgeëist door een robot. Veel werk wordt komende jaren overgenomen door slimme software en systemen die met elkaar praten. Hierdoor is er minder werk voor hoogopgeleide professionals en kenniswerkers. Hetzelfde onderzoek geeft aan dat het aantal accountants in de UK de afgelopen vijf jaar gestaag, maar wel met zo’n 20% afnam. Er zijn weinig redenen om te veronderstellen dat die trend ooit nog gaat keren. Nu zal er altijd plek zijn voor goede accountants, fiscalisten en belastingadviseurs. Maar feit is wel, dat door de intrede van technologie het werk van deze beroepsgroep sterk zal veranderen.

Wij digitaliseren al… dan gaat het toch goed?

De vraag is dus niet of u mee moet in de digitalisering, maar hoe snel. Ik denk dat juist in die hoek een flinke uitdaging ligt. Digitaliseren is voor veel van de, doorgaans conventioneel ingestelde, fiscalisten en accountants geen tweede natuur. Dat kan alleen als u meegaat in de snelheid van digitalisering en deze niet onderschat. En juist daar schuilt een groot gevaar. Veel beroepsprofessionals beseffen nog nauwelijks hoe hard deze trend - ook wel digitale disruptie genoemd -  gaat en hoeveel impact dit gaat hebben. Deze ontwikkeling gaat namelijk exponentieel veel sneller en harder dan u zich kunt voorstellen.

Bron: FIRM24

Zo waarschuwen onderzoekers dat deze digitale disruptie zo’n honderd tot duizend keer krachtiger kan zijn dan een klassieke disruptie. Dit wordt met name veroorzaakt door drie aspecten die elkaar ook nog flink eens versterken:
  • er zijn veel meer (tech start-ups) die aan de poten van de gevestigde orde knagen;
  • de kosten van het opstarten van een innovatieve tech start-up zijn laag;
  • de beschikbare funding is gigantisch (wereldwijd tientallen miljarden).

Hoe (lang) blijft u meedoen?

Wilt u als fiscalist, accountant of andere beroepsprofessional deze branche mee blijven doen, dan komt u er dus niet meer met alleen door u te verdiepen in uw vak. U zult uzelf in toenemende mate moeten verdiepen in digitale technologie. Maar technologie is slechts een enabler. Vergeet daarom vooral uw marketing niet. Immers het ontwikkelen van digitale proposities en aan de man brengen is marketing, en ook dat verandert heel snel. Het goede nieuws is dat veel bedrijven hier dan ook volop mee bezig zijn. Helaas worden er vaak ook fouten gemaakt die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Valkuilen waar u – als uw ze had gekend – niet in had hoeven vallen. Vijf vrij voor de hand liggende valkuilen geef ik hier alvast:
  • (niet) alleen aan de website denken;
  • (niet) alleen aan de contentmarketing denken;
  • (geen) ownership vanuit directie;
  • (geen) organisatie en resources (budgetten/mensen);
  • (geen) stimulans op bewustwording van uw mensen.
In mijn volgende columns zal ik uitgebreider ingaan op ieder van deze valkuilen. Ik vertel u niet alleen hoe u ze kunt herkennen, ik geef u ook per valkuil een aantal concrete tips over hoe u hiermee om kunt gaan. Niet zomaar ideeën, maar concrete toepasbare praktijkervaringen zoals ik die de afgelopen tien jaar opdeed in het digitaal transformeren van (dienstverlenende) bedrijven. Concrete kennis die u helpt koppen als ‘95% kans dat uw baan over vijf jaar niet meer bestaat’ in het juiste perspectief te plaatsen. En het helpt u in uw eigen werkomgeving te voorkomen dat u in de valkuilen van digitale transformatie stapt.