THEMA

KABINET WERKT AAN EEN (ECONOMISCH) HERSTELPLAN VOOR NA CORONA

Het kabinet is bezig met een herstelplan voor na de coronacrisis. Opties voor het kwijtschelden van belastingschulden, langere terugbetaaltermijnen en geen lastenverzwaring liggen op tafel.

Coronacijfers

Tijdens de persconferentie over het verlengen van de lockdown maakte demissionair premier Mark Rutte beken dat er aan een breed herstelplan gewerkt wordt. “Als de steunpakketten zijn afgelopen, zeggen we niet opeens: zoek het maar uit”, beloofde de premier. MKB-Nederland en VNO-NCW spreken van veel teleurstelling, maar ook begrip door de stijgende coronacijfers. Ze pleitten voor bredere steun nu tijdens de alweer verlengde lockdown, maar zij ook gesprekspartner om te kijken hoe het bedrijfsleven in de gesloten sectoren na de crisis geholpen kan worden weer op peil te komen.

Optie

Een optie die besproken wordt, maar waar Rutte nog geen brood in ziet, is het kwijtschelden van belastingschulden. Waarschijnlijker is een terugbetalingsregeling van tenminste 10 jaar tegen lage rente. Die zou voor belastingschulden gelden, maar ook voor andere terugbetalingen zoals te veel ontvangen coronasteun zoals de NOW of TVL. Een herstelfonds voor private schulden wordt ook besproken. Beide werkgeversorganisaties zien verder lastenverzwaring als grote vijand in het aankomende herstelplan. Volgens de organisaties moet er gekeken worden naar manieren om ondernemers over hun schuldenberg te helpen, bijvoorbeeld door investeringen in bedrijf en samenleving.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post