THEMA

EU-HOORZITTING OVER BELASTINGDEAL STARBUCKS

Het EU-Gerecht, onderdeel van het Hof van Justitie van de EU, houdt op 2 juli een hoorzitting over de belastingzaak rond Starbucks. De Nederlandse overheid stapte eind 2015 naar de Europese rechter nadat de Europese Commissie de Belastingdienst had opgedragen meer dan 25 miljoen euro terug te halen bij de Amerikaanse koffieketen.

Ongeoorloofde belastingvoordelen

Starbucks genoot volgens de Commissie in de jaren 2008-2014 miljoenen euro's ongeoorloofde belastingvoordelen in Nederland. In de deal met de fiscus werd belasting geïnd over de winst die het bedrijf maakte met het branden van koffiebonen in Nederland. Maar door een constructie met het intellectuele eigendomsrecht in het buitenland werden de vergoedingen voor het gebruik daarvan niet in Nederland belast.

Staatssteun

Volgens de overheid heeft de Commissie niet overtuigend aangetoond dat de Belastingdienst is afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake was van staatssteun. Op de zitting van het Gerecht worden de regering, de commissie en Starbucks gehoord. Uitspraak volgt mogelijk pas over enkele maanden.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post