THEMA

FISCUS GAAT BOETES BELASTINGONTWIJKING OPENBAAR MAKEN

De fiscus gaat boetes voor belastingadviseurs en notarissen die meewerken aan belastingontduiking openbaar maken. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft die bevoegdheid in een wetsvoorstel gezet waar hij aan werkt. Dat meldt het FD.

Belastingontwijking melden

Adviseurs krijgen vanaf 2020 tevens de verplichting om constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken aan te melden bij de fiscus. Ook hiervoor komt een wet, waarvoor het concept nu ter internetconsultatie is gezet.

Panama Papers

Aanleiding voor de maatregelen is het onderzoek naar de Panama Papers. Daaruit bleek hoe belastingadviseurs klanten actief hielpen om met agressieve fiscale planning de belastingdruk te verlagen en vermogen buiten het zicht van de inspecteur te houden.

Preventieve werking

De staatssecretaris verwacht dat het openbaar maken van boetes goedwillende belastingplichtigen beter in staat stelt om een belastingadviseur uit te kiezen. Hij verwacht dat er een preventieve werking vanuit gaat.

Waarschuwingssysteem

De maatregel is aanvullend op de meldplicht voor ontwijkingsconstructies. Nederland doet daarmee mee aan een nieuw gezamenlijk waarschuwingssysteem waarmee Europese belastingdiensten potentiële misbruiksituaties proactief willen aanpakken. Een richtlijn daarvoor is in maart aangenomen. Vanaf 1 november 2020 zullen diensten informatie over de constructies uitwisselen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post