THEMA

GEMENGDE REACTIES ONDERNEMERS OP MAATREGELEN MILJOENENNOTA

De maatregelen in de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota zorgen voor gemengde reacties bij ondernemers. Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO/NCW en de organisaties voor zelfstandigen zijn positief over de focus op investeringen, maar teleurgesteld in de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek.

Maatregelen geven vertrouwen

“Deze Rijksbegroting helpt Nederland investerend uit de crisis te komen,” aldus MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op de plannen. Het verlengde en vernieuwde steun- en herstelpakket, het Nationaal Groeifonds, de investeringskorting en andere maatregelen geven vertrouwen. De twee organisaties benadrukken het belang om samen te werken als sociale partners en regering.

Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW prijst de keuze voor investeringen en werkgelegenheid in plaats van de gebruikelijke bezuinigingen en lastenverzwaring in tijden van crisis. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is blij met de verlaging van het lage vennootschapsbelasting-tarief en de verruiming van de winsten waarop het tarief van toepassing is. Het is een zetje in de rug van veel ondernemers in het midden en kleinbedrijf (MKB), zegt hij.

Ruimere tijd voor uitgestelde belastingen

Vonhof is minder positief over de fiscale maatregelen in het nadeel van familiebedrijven en de snelle afbouw van de zelfstandigenaftrek. Daarnaast zijn er nog steeds bedrijven die geen gebruik kunnen maken van coronasteun. MKB-Nederland vindt bovendien twee jaar te kort om uitgestelde belastingen te betalen en pleit voor vier jaar.

Verlenging regelingen positief

Organisaties voor zelfstandigen zonder personeel (zzp) zijn ook blij met de investeringen. “Waar het nu om draait is de vraag hoe de gigantische crisis waarin we zitten overwonnen kan worden. Het kabinet moet ondernemers daarbij helpen en ondersteunen. Volgens mij gebeurt dat nu,” zegt Maarten Post van ZZP Nederland in het Financieel Dagblad. De verlenging van de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers is positief.

Gestraft door afbouw zelfstandigenaftrek

De versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek wordt gezien als een straf. Er is wel sprake van compensatie voor zelfstandigen door belastingmaatregelen, maar dat is onvoldoende, zegt Margreet Drijvers van Platform Zelfstandig Ondernemers in het FD. Zelfstandigen worden alleen gecompenseerd, terwijl werknemers er door andere maatregelen in koopkracht op vooruitgaan.

Irene van Hest van FNV Zelfstandigen vindt dat het beleid eenzijdig is gericht op de zelfstandigenaftrek, terwijl er weinig wordt gedaan tegen schijnconstructies of voor het stimuleren van ondernemerschap. De zelfstandigenaftrek is voor veel zelfstandigen deel van een inkomen als compensatie voor vaak lage tarieven, zegt ze in het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post