THEMA

HOEKSTRA WIL FUNDAMENTELE VERANDERING BIJ DE BELASTINGDIENST

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is sinds dinsdag tijdelijk verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Het moet fundamenteel anders bij de fiscus vindt de minister maar zijn prioriteit ligt momenteel bij het zo snel mogelijk compenseren van gedupeerde ouders.

Niet iedereen te traceren

Voor zijn aftreden erkende staatssecretaris Menno Snel tegenover de Tweede Kamer dat de fiscus duizenden ouders veel te lang heeft weggezet en behandeld als fraudeur. Ook beloofde de D66 voorman dat de driehonderd gedupeerde ouders uit de zogenaamde CAF 11-zaak nog voor de kerst compensatie zouden ontvangen. Daar werd al €5 miljoen voor opzij gezet, dat schrijft het FD.

Hoekstra moest afgelopen vrijdag erkennen dat dit waarschijnlijk niet helemaal gaat lukken. De fiscus blijkt niet iedereen te kunnen traceren. 'Van een of twee handenvol mensen zijn er geen rekeningnummers meer of is geen vaste woon- of verblijfplaats bekend. Die zijn onvindbaar. Daar vraag ik ook wel enig begrip voor', aldus de minister.

Zorgvuldig

Ondertussen is de commissie-Donner bezig te onderzoeken of de spciale fraudeteams vaker de fout in zijn gegaan. Uit het eerste rapport van de commissie kwam naar voren dat er vermoedelijk duizenden meer ouders zijn gedupeerd. Hoekstra zei vrijdag dat 'uiteindelijk iedereen recht moet worden gedaan'.

De bedoeling is om dit zo snel mogelijk te doen maar wel op een zorgvuldige manier. Hoekstra zal de komende tijd in gesprek gaan met de ambtelijke top van de Belastingdienst. Over of daar ontslagen gaan vallen wil te minister nog niets kwijt. 'Natuurlijk gaan wij daar naar kijken. Maar ik vind het niet zuiver om, 36 uur nadat de staatssecretaris is afgetreden, daar machodingen over te gaan zeggen. Ambtenaren kunnen zich niet in het openbaar verdedigen.', zo schrijft het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post