THEMA

KERSTBONUS VAN 750 EURO VOOR GEDUPEERDE OUDERS

Er komt een kerstbonus van €750 voor 9000 gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire. Daar heeft het kabinet €5 miljoen voor uitgetrokken. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. De afhandeling van de compensatie duurt te lang.

Eenmalige tegemoetkoming

Al eerder in september vroeg SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen om een eenmalige 'kerstuitkering'. Toen liet het kabinet weten dat dit niet mogelijk was. Ook Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) vroeg de staatssecretaris eerder een voorschot uit te keren. Daar is nu dus een 'eenmalige tegemoetkoming' van gemaakt die niet hoeft te worden verrekend.

Volgens Van Huffelen is het de wens van zowel van het kabinet als de Kamer, het maximale te doen voor de gedupeerde ouders. Het is dan ook uiterst vervelend dat de ouders zo lang moeten wachten. Er blijft ook een noodvoorziening open staan voor ouders in acute financiële problemen, schrijft het FD.

Risico's

Er zijn ook risico's bij de uitvoering van de operatie schrijft de staatssecretaris. Zo zal naar verwachting blijken dat ook mensen een uitkering zullen krijgen waarvan uiteindelijk blijkt dat ze geen recht hebben op herstel of compensatie. De controle op de hele groep zal niet snel genoeg voltooid kunnen worden om dit te voorkomen.

Voor ouders die al onder bewindvoering zijn geplaatst kan geen maatwerk worden geleverd waardoor zij naast het geld kunnen grijpen. De ouders werden in 2013 en 2014 onterecht als fraudeurs aangemerkt. Waardoor sommigen zoveel geld moesten terugbetalen dat er grote financiële problemen volgden, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post