THEMA

MINDER BELASTINGONTDUIKING DOOR UITWISSELING BANKGEGEVENS

Het internationaal uitwisselen van bankgegevens blijkt te helpen bij het terugdringen van belastingontduiking. Het FD schrijft dat uit cijfers van de OESO blijkt dat de OESO- en de G20-landen in de afgelopen tien jaar dankzij de uitwisseling van bankgegevens € 95 miljard aan extra overheidsinkomsten hebben binnengehaald.

Meer inzage in belastingaangiftes

Op initiatief van de OESO geven meer dan negentig landen elkaar meer inzage in belastingaangiftes, inclusief bankgegevens. Volgens de OESO zorgt de toegenomen transparantie tussen belastingdiensten ervoor dat zowel bedrijven als particulieren de fiscale regels beter naleven.

Minder tegoeden in belastingparadijzen

De gegevensuitwisseling tussen de deelnemende landen heeft eraan bijgedragen dat veel minder geld wordt aangehouden in ruim veertig landen die als belastingparadijs worden aangeduid. In 2008 bedroegen de totale tegoeden in die landen $ 1.600 miljard, maar dit totaalbedrag is in de afgelopen tien jaar met $ 551 miljard afgenomen.

Nog verder stijgen

Secretaris-generaal Angel Gurria verwacht dat de belastinginkomsten in de komende jaren nog verder zullen stijgen naarmate landen de uitgewisselde data nog geavanceerder gaan verwerken.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post