THEMA

ONVOLDOENDE TRANSPARANTIE BIJ VERNIEUWDE RULINGPRAKTIJK

Vanaf volgende maand worden er samenvattingen gepubliceerd van geanonimiseerde rulings waarmee bedrijven duidelijkheid krijgen van de Belastingdienst over hun fiscale kosten. Volgens Staatssecretaris Menno Snel geeft de vernieuwde rulingpraktijk voldoende transparantie. Naast oppositie vraagt ook zijn eigen partij D66 zich af of de samenvattingen voldoende zijn.

In strijd met geheimhoudingsplicht

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zei dat hij niet is overtuigd dat het de transparantie is die ze zoeken. Groenlinks en SP pleiten voor integrale publicatie van de geanonimiseerde rulings, dat schrijft het FD.

Behalve te veel werk geeft volgens Snel een integrale publicatie juist minder informatie van de nog al complexe rulings. Daarnaast zou ook een volledige en geanonimiseerde ruling herleidbaar zijn. Dit zou in strijd met de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst.

Controle

De nieuwe praktijk moet bijdragen aan de verbetering van de reputatie die Nederland heeft opgebouwd als schakel voor belastingontwijking. De Belastingdienst geeft al geen rulings meer af voor brievenbusmaatschappijen of andere constructies en structuren waarvan fiscaal voordeel het belangrijkste doel is.

SP'er Renske Leijten is niet overtuigd dat de aangestelde commissie Bouwman/Van der Geld, die eerder de rulingpraktijk onderzocht, zal zorgen voor een goede controle. De commissie bestaat voor het grootste deel uit ambtenaren van Snels eigen ministerie op twee externe deskundigen na. Hier wees het kamerlid op nadat Snel had toegezegd dat de commissie binnen twee jaar met een evaluatie van de vernieuwde rulingpraktijk komt, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post