THEMA

OPVALLEND VEEL RULINGS VÓÓR INGANG STRENGERE REGELS

De Belastingdienst heeft in de eerste helft van dit jaar meer rulings dan vorig jaar afgesloten met bedrijven. Deze rulings geven hen vooraf zekerheid over hun belastingverplichtingen. De fiscus honoreerde in de eerste zes maanden 493 verzoeken, tegenover 625 over heel 2018. Deze afspraken vallen nog niet onder de strengere regels die op 1 juli zijn ingegaan. Dat schrijft het FD.

Politieke ophef

Het opmerkelijk grote aantal rulings staat in de antwoorden van staatssecretaris Menno Snel van Financiën op Kamervragen over de belastingontwijking van taxibedrijf Uber. Begin augustus ontstond politieke ophef over de verhuizing van intellectueel eigendrom Uber van Bermuda naar Nederland. Vooral omdat Uber hiermee een belastingvoordeel van 5,5 miljard in Nederland denkt te behalen.

Informeel kapitaal

Opvallend is dat 8 van de 493 rulings over zogeheten informeel kapitaal gaan. Dit soort afspraken heeft Snel vanaf 1 juli in de ban gedaan, omdat informeel kapitaal eenvoudig te gebruiken is om belasting te ontwijken. Ter vergelijking: vorig jaar gaf de Belastingdienst in totaal 2 van deze rulings af.

Mogelijk is er volgens Uber sprake van informeel kapitaal bij de verplaatsing van zijn intellectueel eigendom. Dit zou betekenen dat Uber de merkrechten en/of octrooien buiten de Verenigde Staten (bijna) gratis heeft overgedragen aan een dochterbedrijf in Nederland. Zodra Uber buiten de VS winst maakt, vloeien er royalty’s naar Nederland voor het gebruik van intellectueel eigendom. Op dat moment mag Uber Nederland de afschrijvingen op de gratis verkregen rechten van zijn belastbare winst aftrekken. Uber heeft die rechten gewaardeerd op 22 miljard euro, aangezien het uitgaat van een fiscaal voordeel van 5,5 miljard euro tegen een belastingtarief van 25 procent.

Onbelast in land van ontvangst

Volgens Snel is er nog een tweede manier waarop belastingvoordelen ontstaan als multinationals octrooien en merkrechten vanuit landen zonder winstbelasting naar Nederland brengen. Ook als daar vanuit Nederland voor wordt betaald, blijft die betaling in het land van ontvangst vaak onbelast, terwijl in Nederland wel een aftrekpost ontstaat. Dat kan ook bij Uber het geval zijn.

Maatregelen tegen belastingontwijking

Snel weet niet of meerdere multinationals rechten naar Nederland hebben gebracht. Dit zou wel een wenselijk gevolg zijn van de maatregelen tegen belastingontwijking. Die maatregelen maken het namelijk minder profijtelijk voor bedrijven om zaken te doen vanuit belastingparadijzen. Nederland voert daartoe een bronbelasting in op rente en royalty’s die naar dergelijke paradijzen worden betaald.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post