THEMA

PVDA-EUROPARLEMENTARIËR PLEIT VOOR MINIMUMTARIEF ZZP'ERS

Agnes Jongerius van de PvdA start samen met de website 'Nederland Flexland' een campagne die moet zorgen voor een richtlijn voor goede arbeidsvoorwaarden van de nieuwe Europese Commissie. Daarmee moet een einde komen aan nul-urencontracten en minimumtarieven voor zzp'ers, dat schrijft Trouw.

Groei van het aantal zzp'ers

Ook minister Koolmees van sociale zaken en de vakbonden roepen al jaren om een bodemtarief. Jongerius, zelf voormalig FNV-voorzitter noemt het een noodzakelijke wijziging. Naast de enorme groei in het aantal zzp'ers van de afgelopen jaren is de opkomst van bedrijven als Uber en Deliveroo daar een reden voor.

Volgens de Europarlementariër doen zit soort bedrijven hun best om aan werkgeversverplichtingen te ontkomen en zoveel mogelijk met zelfstandigen te werken. Ze zijn daarbij opzoek naar mazen in de wetten van diverse landen.

Mededingingswet

Het schiet niet op met het minimumtarief voor zzp'ers. Minister Koolmees, die er al sinds zijn aantreden aan werkt, kan alleen melden dat hij in gesprek is met Europa. In een van zijn brieven aan de kamer werd duidelijk dat de Europese Unie dwars ligt vanwege de Europese mededingingswet.

Die wet zorgt bijvoorbeeld dat grote bierfabrikanten geen prijsafspraken met elkaar kunnen maken die resulteren in een prijziger biertje. Maar volgens Jongerius, kun je de tarief-afspraken voor zzp’ers hier niet mee vergelijken. “Die zullen de concurrentie niet verstoren. Daar zijn deze ondernemers te klein voor, aldus Trouw.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post