THEMA

RUTTE HOUDT VOL: ‘DE BELASTING GAAT PER SALDO OMLAAG’

“De belasting gaat per saldo meer omlaag dan de btw, de zorgpremie en de energielasten stijgen”, dat zegt premier Mark Rutte. De VVD’er gaat er nog altijd vanuit dat de meeste mensen er dit jaar op vooruit gaan.

Geen belofte maar een constatering

“Het Centraal Planbureau heeft gezegd dat 96 procent van de mensen erop vooruit gaat en gemiddeld met 1,6 procent. Dat is geen belofte, dat is constatering op basis van doorrekeningen waarin alles zit, ook de btw-verhoging, hogere zorgpremie en de hogere energierekening", zegt de VVD-bewindsman in een interview in het AD.

Belasting gaat omlaag

De premier wijst erop dat de verwarring rondom de verouderde cijfers over de energienota niets te maken heeft met de raming van het CPB. “Die had de goede cijfers. En dinsdag komen ze met een update. Laten we even kijken waar het CPB mee komt. De belasting gaat per saldo meer omlaag dan de btw, de zorgpremie en de energielasten stijgen.” Volgens Rutte is er dan ook geen aanleiding om met een reparatie van de koopkracht te komen. “Ook volgend jaar en het jaar erop gaan de belastingen omlaag.”

Bedrijven moeten ook hun steentje bijdragen

De premier wijst er verder op dat in de discussie rond de CO2-reductie de bedrijven ook hun steentje gaan bijdragen. “Ik wil dat de bedrijven gaan meebetalen. Die moeten een eerlijk aandeel leveren.” Rutte geeft aan dat hij bedrijven wil dwingen te innoveren en als ze dat niet doen, dan volgt er een boete. “De grootste bedrijven moeten een derde van de CO2-reductie voor hun rekening nemen, terwijl ze maar verantwoordelijk zijn voor een kwart van de uitstoot. Het is echt niet zo dat ze makkelijk wegkomen.”

‘Het hoeft niet morgen’

Hoewel er van de burgers nogal wat wordt verwacht, moeten zij zich volgens Rutte niet te bezorgd maken over de klimaatplannen. “We hebben de tijd tot 2050. Het hoeft allemaal niet morgen. Er moet meer ontspanning komen in de discussie. Er is geen tijdsdruk, maar het is wel nodig. Los daarvan hebben we een probleem met de leveringszekerheid van fossiele brandstoffen en willen we niet afhankelijk zijn van Rusland en het Midden-Oosten.”

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post