THEMA

TIME-OUT VOOR RECHTSZAKEN KINDEROPVANGTOESLAG

Een time-out in alle rechtszaken over de vermeende kinderopvangtoeslag fraude. Dat wil Staatssecretaris Menno Snel van Financiën in afwachting van de uitkomsten van twee onderzoeken naar het falen van de fiscus in hun fraudeonderzoek.

Ook stop op invordering

In zijn brief aan de Tweede Kamer gaf Snel dinsdag details over het onderzoek naar de fouten in de 170 CAF-zaken (Combiteam Aanpak Facilitators). Er zouden volgens een woordvoerder van de staatssecretaris in alle 170 zaken meerdere rechtzaken spelen, dat schrijft het FD.

Naast de time-out in alle rechtszaken zal ook de invordering van al verstrekte toeslagen in de CAF-zaken worden gestaakt. En het handelen van de Belastingdienst in alle betreffende zaken vanaf de start in 2013 tot op heden zal worden gecontroleerd door de Auditdienst Rijk (ADR).

Nadere inventarisatie

Gestaakte toeslagen zullen alsnog worden uitbetaald verzekerde Snel vorige week al. Daarbij zal ook naar de immateriële schade worden gekeken. Hiervoor is nadere inventarisatie door de ADR nodig en er komt nog een advies van de commissie onder leiding van Piet-Hein Donner, oud-vicepresident van de Raad van State. Die commissie moet zo snel mogelijk na de zomer met de eerste aanbevelingen komen.

De dienst toeslagen moet zich anders gaan opstellen stelt Snel in zijn brief. 'Met oog voor de menselijke maat'. Dit moet worden toegepast in lopende en komende zaken, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post