THEMA

VLIEGBELASTING MOGELIJK OPGESCHORT VANWEGE CORONACRISIS

Als het coronavirus verder escaleert zal mogelijk de invoering van de vliegbelasting worden uitgesteld. Omdat de invoeringsdatum van 1 januari niet is opgenomen in de wet kan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën (D66) besluiten om van die datum af te zien. Vandaag zal hij het wetsvoorstel verdedigen in de Tweede Kamer.

Hoeveelheid vluchten

Vanwege de penibele situatie waarin de luchtvaart verkeert drong Air France-KLM vorige week al aan op uitstel van de taks. Het aantal passagiers naar Azië is met een kwart gedaald en binnen Europa worden onder andere vluchten naar Italië geschrapt. Lufthansa annuleerde eerder al de helft van de vluchten, schrijft het FD.

De vliegtaks is onderdeel van het regeerakkoord en moet volgend jaar €200 miljoen opbrengen. De heffing komt neer op ongeveer €7 per ticket. Minister Wopke Hoekstra van Financiën kondigde al aan alles te doen wat nodig is op de bedrijvigheid gaande te houden in Nederland.

Europese heffing en luchtvrachttaks

De Tweede Kamer voelt nog geen druk om de invoering uit te stellen. In beide Kamers is een ruime meerderheid die het vliegen zwaarder wil belasten. Wel staat in het regeerakkoord dat de taks er niet komt wanneer er voor de invoeringsdatum een Europese heffing komt.

Eind januari stelde de Kamer nog een aantal vragen over het dreigende banenverlies in Limburg vanwege de luchtvrachttaks. De verwachting is dat bij de invoering zal worden uitgeweken naar andere buitenlandse luchthavens. Uit het onderzoek wat het kabinet liet uitvoeren kwam een daling in vrachtvluchten van 3 tot 4 procent naar voren.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post