THEMA

VVD WIL EXTRAATJE VOOR DGA ONDANKS ADVIES ONGELIJKE BELASTING

De VVD heeft een extraatje in petto voor de directeur-grootaandeelhouder (dga). Als enige van de grotere partijen beloven ze het tarief van box 2 in de inkomstenbelasting te verlagen. Goed nieuws dus voor belastingplichtigen met een eigen BV of NV. Hoeveel die winstuitkering omlaag gaat staat niet in de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB). Maar het zou een lastenverlichting van €100 miljoen opleveren.

Pretbox

De belofte staat lijnrecht tegenover de plannen van de linkse partijen. Zij denken juist dat er nog veel te halen valt bij de belastingplichtigen met een zogeheten aanmerkelijk belang. Van de linkse partijen zou de PvdA de inkomsten uit box 2 het meest verhogen. Het zou gaan om een verdrievoudiging vergeleken met de gemiddelde opbrengst in de periode 2007-2017, schrijft het FD.

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer is een forse ingreep nodig. 'Er vindt heel veel uitstel en afstel van belastingbetaling plaats' Ook Rijke particulieren zonder onderneming maken graag gebruik van wat soms de pretbox wordt genoemd. 'We pakken belastingontwijking en vermogensongelijkheid aan', aldus Nijboer. Hij benadrukt dat de PvdA elders in het verkiezingsprogramma de ondernemers juist tegemoet komt met lastenverlichtingen.

Ongelijke belasting

Behalve de partij van Nijboer hebben ook GroenLinks, SP en D66 zwaardere lasten in box op het programma staan. En dat is niet zonder reden. Ambtenaren van het ministerie van Financiën die onderzoek deden naar een beter belastingstelsel spraken van ongelijke belasting van inkomen uit arbeid en kapitaal in het huidige systeem.

Het advies luidde dan ook om het lage vennootschapsbelasting (vpb) tarief te schrappen, het tarief in box te verhogen en fiscaal vriendelijke bedrijfsopvolgingen te versoberen. Deze maatregelen zouden de verstoorde balans moeten herstellen. CDA en ChristenUnie geven bescheiden gehoor aan die adviezen. En dat terwijl de twee regeringspartijen juist in het kabinet-Rutte III de drempel voor het lage vpb-tarief verhoogde naar €245.000. Vanaf volgend jaar moet de drempel zelfs naar €395.000.

Politieke verschillen

Peter Pleijsant van ABN-Amro Mees Pierson is specialist voor ondernemers en ziet de grote politieke verschillen ten aanzien van de fiscale behandeling van dga's. VVD en CDA willen de knelpunten van de fiscale behandeling van dga's en andere belastingplichtigen met een aanmerkelijk belang sterk uiteenlopen.

Zo beloven VVD en CDA knelpunten in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) oplossen. D66 wil de tegemoetkoming in de schenk- en erfbelasting juist versoberen waar GroenLinks, PvdA en SP er juist helemaal vanaf willen. Tijdens de formatie zal volgens Pleijsant wel rekening moeten worden gehouden met de gevolgen van de coronapandemie. De belastingschulden zorgen al voor een extra druk de komende jaren, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post