Save the Date: 7 juni 2024

Ben jij klaar om de competitie aan te gaan? Noteer 7 juni in je agenda voor de spannende finale van de Fiscale Kennisprijs 2024. Wees erbij wanneer de winnaars bekend worden gemaakt of netwerk met je collega’s en ontdek aanstormend talent.

Meer informatie over het finale programma volgt binnenkort.

De Fiscale Kennisprijs 2024 bestaat uit twee rondes. In elke ronde wordt je kennis getest, lees hier meer uitleg. Ronde 1 is inmiddels gesloten.

Vraag 1: Boete door zus?

Tom werkt al 13 jaar als zelfstandige. Hij is ZZP-er. Zijn zus Janet heeft een administratiekantoor en doet zijn boekhouding. Over 2022 heeft Tom een omzet van € 110.000 gehad. Janet was in 2022 druk en heeft uit praktisch oogpunt de aangiften omzetbelasting zo goed mogelijk geschat. In de nazomer van 2023 heeft Janet de jaarstukken van Tom afgerond. Uit de opstelling van de BTW volgt een suppletie van € 12.000. Net voor de feestdagen belt de inspecteur met Janet: waarom vermeldt zij in de aangifte IB dat Tom nog € 12.000 moet betalen, maar dient hij de suppletie niet in? Janet belooft beterschap, maar daar blijft het bij.

Met dagtekening 7 maart 2024 ontvangt Tom de aankondiging dat de inspecteur een naheffingsaanslag omzetbelasting zal opleggen. Tevens kondigt de inspecteur een vergrijpboete van 25% aan. De inspecteur stelt: “Belastingplichtige wist dat hij nog BTW moest afdragen. Dat stond immers in zijn aangifte inkomstenbelasting. Ook zal zijn zus hem dat tijdens de kerst verteld hebben. Door toch niet de suppletie in te dienen heeft hij opzettelijk te weinig belasting afgedragen. Een boete van 25% is daarbij passend.”

Tom is witheet. Hij dacht dat zijn zus dat geregeld had. Hoe loopt dit fiscaal af?Vraag 2: Weiland voor pony?

Marc heeft een handelsonderneming. Hij heeft voor opslag van goederen een ruimte nodig. Via een vriend verneemt hij dat er een loods voor € 180.000 te koop staat. Deze loods is perfect voor Marc.

Nadeel is wel dat hij de grond naast de loods mee moeten kopen (is inbegrepen). Volgens de verkopers is dat prima als weiland voor een pony te verkopen. Marc koopt de loods en gebruikt deze geheel voor zijn onderneming. Voor het weiland gaat hij direct een koper zoeken. Op een dag komt er onverwacht een bezoeker in de loods. Hij blijkt projectontwikkelaar te zijn en bezig met de ontwikkeling van het achter de loods gelegen voormalig fabrieksterrein. Hij heeft interesse in het weiland. Het zou een mooie extra ontsluiting kunnen zijn. Hij is bereid € 60.000 te betalen. Marc twijfelt geen moment.

Inmiddels is de transactie drie jaar geleden. Hij ontvangt van de belastinginspecteur een brief: volgens de taxateur van de belastingdienst heeft hij met de verkoop van het weiland een (boek)winst van € 40.000 gerealiseerd. De inspecteur ziet dat niet in zijn aangifte inkomstenbelastingbelasting terug. Wat is juist?Vraag 3: Salaris DGA

Jeroen werkt als installateur/leidinggevende bij een groot installatiebedrijf. Hij krijgt de kans een regionaal installatiebedrijf over te nemen. Er werken 8 mensen. Hij richt een overnameholding op en neemt alle aandelen over. De oud-eigenaar had een managementfee van € 10.000 per maand. Jeroen houdt dat voor zichzelf ook aan. In zijn rol als installateur/leidinggevende bij een groot installatiebedrijf, een vergelijkbare functie, verdiende hij € 4.800 bruto. Tot het personeel behoort een commerciële energieconsultant. Zijn salaris bedraagt € 6.400 per maand. Wat is op grond van het gebruikelijk loon (12A Wet LB) het meest juist?Vul je gegevens in

Met het invullen van dit formulier ga je akkoord met de spelregels van de Nextens Fiscale Kennisprijs van het jaar.