THEMA

ACCOUNTANTS IN DATAWEDLOOP MET TECHREUZEN

Nemen 'boekhoudrobots' straks het werk van accountants over? Accountants staan al langere tijd op lijstjes van beroepen die verdwijnen. In een vrijdag gepubliceerd rapport van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) worden kantoren opgeroepen tot strategische en fundamentele bezinning.

Hoe groot is de impact?

Het rapport 'Van Bankzitter tot sterspeler: de impact van technologie op de accountantscontrole' is gebaseerd op interviews met tientallen experts. Techbedrijven maken inmiddels grote vorderingen met het ontwikkelen van slimme 'boekhoudrobots'. Voorlopig zijn de robots alleen in staat 'routinematige taken' uit te voeren, zoals de controle van subsidieaanvragen of het controleren van eenvoudige contracten. Maar een robot die generiek toepasbaar is en lerend vermogen (machine learning) heeft is geen sience fiction meer.

Hoe groot de impact zal zijn op de beroepsgroep is nog onduidelijk volgens NBA-directeur Berry Wammes. We zitten nog midden in dit proces. Een veel geciteerd onderzoek naar de opkomst van kunstmatige intelligentie in de accountancy van Source Global Research (SGR) schetst een zwart scenario. De strijd kan snel serieus worden zegt SGR-directeur Fiona Czerniawska. Het zou haar niet verbazen als er over een jaar of vijftien de technologie zover is dat deze zelfstandig intelligente inzichten kan generen en daar ook opinies aan kan verbinden, schrijft het FD.

Directeur data-analyse bij PwC, Mona de Boer, zegt daarentegen dat het zo'n vaart nog niet zal lopen. Zij stelt dat het traditionele werk wat je kunt standaardiseren zal verdwijnen en dat betrouwbaarheid van informatie door de toepassing van datasystemen straks veel minder een zorgpunt zal zijn. Maar relevante informatie voor belegger en financiers uit data halen zal voorlopig nog mensenwerk blijven.

De datawedloop

Het rapport waarschuwt wel voor de stevige voorsprong die tech-bedrijven hebben in de datawedloop. Google en Miscrosoft hebben diepe zakken en kunnen miljardeninvesteringen aan. Daarentegen hebben accountants een voorsprong op het gebied van reputatie. 'Bedrijven zullen hun data eerder toevertrouwen aan een accountant dan aan Google of andere grote namen uit de techsector. Deze strijd vergt niet alleen een strategische afweging onder accountants, maar ook een maatschappelijke: welke rol kan en mag Big Tech spelen?', aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post