THEMA

ADVIES BRITSE COMMISSIE OM ACCOUNTANTSKANTOREN RADICAAL TE SPLITSEN

Accountants moeten door een onafhankelijke instantie worden benoemd, jaarrekeningcontroles moeten scherper door twee kantoren samen de controles uit te laten voeren. En advies- en controlepraktijk moet worden gesplitst om toekomstige boekhoudschandalen te voorkomen. Dat schrijft het FD naar aanleiding van een op dinsdag gepubliceerd rapport van een commissie van het Britse Parlement.

Herstel van vertrouwen

Het gaat om maatregelen die ook in Nederland boven de markt hangen en erg worden gevreesd door de sector. De Britse commissie is ingesteld nadat verschillende boekhoudschandalen het maatschappelijke vertrouwen in de accountancy hebben beschadigd. Dit jaar verschijnen naar verwachting ook in Nederland twee rapporten van speciale commissies met aanbevelingen die moeten leiden tot een herstel van vertrouwen in de sector.

De meest ingrijpende maatregel die nu in het Verenigd Koninkrijk is geopperd, is de splitsing van de advies- en de controlepraktijk van Deloitte, EY, KPMG en PwC, ook wel de Big Four genoemd. Zo'n splitsing zou niet alleen operationeel maar ook juridisch moeten worden afgedwongen, zo stelt de Lagerhuiscommissie voor Business, Energy and Industrial Strategy.

Belangenconflicten

De commissieleden geloven dat zo'n opsplitsing het risico op potentiële belangenconflicten tussen de verschillende bloedgroepen - lees adviseurs en accountants - binnen een Big Four-kantoor beperkt. Een juridische scheiding heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor de verrekening van salarissen en kantoorwinsten voor de verschillende partners.

Nederland kent op dit moment al een operationele splitsing op opdrachtniveau. Dat wil zeggen dat adviseurs en accountants niet gelijktijdig verschillende opdrachten voor dezelfde klant mogen uitvoeren.

Nederlandse situatie is anders

De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) laat weten kennis genomen te hebben van het Britse rapport. 'Van belang is daarbij dat de situatie in Nederland heel anders is. We kennen hier bijvoorbeeld al gescheiden vennootschappen onder één dak als het gaat om controle en advies', zegt een woordvoerder. 'Ook hebben we hier separaat bestuur van de kantoren ingevoerd en hebben we met de AFM een effectieve toezichthouder.'

De NBA zegt verder 'veel vertrouwen te hebben in de grondige analyse' die de Commissie Toekomst Accountancy (CTA) momenteel maakt van de situatie in Nederland, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post