THEMA

BELEGGERSVERENIGING VEB WIL AUDIT-ONLY MODEL VOOR ACCOUNTANTS

Beleggersvereniging VEB vindt de scheiding van controle en advies bij accountantsorganisaties noodzakelijk om negatieve prikkels van het multidisciplinaire model te voorkomen. VEB wil daarom een audit-only model. Dat schrijft NBA op basis van de brief die de beleggersvereniging heeft gestuurd aan de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA).

Commissie Toekomst Accountancysector

De CTA is op 1 januari 2019 ingesteld door minister Hoekstra van Financiën. De sector zelf werkt ook al enige tijd aan verandering, maar dat heeft volgens de minister nog niet aantoonbaar geleid tot een duurzame verbetering van de wettelijke controles. Hoekstra verwacht onder meer aanbevelingen om het huidige accountantsmodel, waarbij controle en advies vaak onder één dak zitten, aan te passen of te vervangen voor een nieuw model. Ook het partnermodel moet kritisch bekeken worden.

Gebrek vertrouwen in accountants

Volgens de VEB hebben beleggers ondanks ‘ontegenzeggelijke verbeteringen’ nog onvoldoende vertrouwen in de kwaliteit van het oordeel van controlerend accountants. De accountancy heeft volgens de vereniging een te optimistisch zelfbeeld. Er is sprake van een prestatiekloof in plaats van een verwachtingskloof, zo schrijft de VEB.

Zwaardere rol auditcommissie

De beleggersclub wil ook een zwaardere rol voor de auditcommissie, die moet worden vastgelegd in de Nederlandse corporate governance code. Het verslag van de auditcommissie aan de raad van commissarissen moet een verplicht integraal onderdeel worden in het bestuursverslag van de onderneming.

Weinig vertrouwen in joint audit

Ook moeten de regels bij benoeming van een nieuwe accountant zorgvuldiger worden nageleefd. De auditcommissie moet ruimte krijgen om meer geld uit te geven aan een goede controle, met verantwoording daarover achteraf in het verslag, vindt de VEB. De beleggersorganisatie ziet ‘weinig heil’ in de invoering van joint audit, omdat het aanbod van controlerend accountants te beperkt is en de verhouding tussen de big four en kleinere kantoren te scheef om een positief effect op de kwaliteit te hebben.

46 commentaren

De brief van VEB is onderdeel van het plan van de Commissie om de sector de mogelijkheid te geven om hun zienswijze op papier te zetten. Inmiddels zijn er 46 commentaren ontvangen en is het loket gesloten. Naar verwachting zal de Commissie later in het onderzoekstraject het loket weer openstellen en daarbij haar eerste bevindingen consulteren.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post