THEMA

HEMA ZETTE FISCALE CONSTRUCTIE OP OM SCHULDEISERS OP AFSTAND TE HOUDEN

De eigenaar van Hema heeft een fiscale constructie opgezet om schuldeisers ervan te weerhouden Hema in te lijven. Marcel Boekhoorn wilde zo zijn onderhandelingspositie versterken. Helaas mocht het niet baten, want gisteren werd bekend dat Boekhoorn Hema verliest. Dat schrijft het FD.

Schuld: 600 miljoen

Boekhoorn onderhandelt al lange tijd met een groep schuldeisers van Hema, die de keten 600 miljoen hebben geleend. De coronacrisis heeft de financiële positie verslechterd en dat maakt de schuld onhoudbaar. Een groep obligatiehouders heeft daarom voorgesteld de helft van hun vorderingen kwijt te schelden en in ruil daarvoor willen zij de keten overnemen. Dit vond Boekhoorn onacceptabel.

Fiscale constructie

De constructie die de eigenaar opzette bestaat uit een nieuwe vennootschap die boven de warenhuisketen is gehangen. De obligatiehouders zouden zo naast miljoenen euro’s aan compensabele verliezen dreigen te grijpen als zij eigenaar werden van de warenhuisketen. Daardoor is Hema minder waard.

Schuldeisers trekken aan langste eind

Uiteindelijk hielden de schuldeisers toch vol. Zij strepen 300 miljoen euro aan obligatieschuld weg en zetten ook een streep door 150 miljoen euro aan achtergestelde leningen. Tot slot steken zij 40 miljoen euro in het bedrijf. In ruil krijgen zij alle aandelen van Hema in handen. Ook worden zij eigenaar van 120 miljoen aan leningen in een nieuw te vormen vennootschap boven Hema. Daardoor staan zij vooraan als het bedrijf verkocht wordt.

Troeven schuldeisers

Het nieuws doet de ronde dat de schuldeisers al een aantal partijen hebben gestrikt aan wie zij Hema direct kunnen doorverkopen. Of de schuldeisers Hema direct zullen doorverkopen, is overigens nog maar de vraag. Zij zouden ook bereid zijn langere tijd eigenaar te blijven. Het is nu niet de beste tijd om de winkelketen te verkopen.

Desondanks is het opstarten van een verkoopproces min of meer verplicht bij deze herstructureringen. Het is een manier om de verstrekkers van de achtergestelde schulden, die hun inleg volledig kwijt zijn, te laten zien dat het wegstrepen van hun schulden de enige optie was. Het verkooptraject moet in september uiterlijk zijn afgerond, ongeveer tegelijkertijd met de levering van de aandelen-Hema aan de schuldeisers. Deze overdracht duurt enkele maanden, omdat de rechtbank eerst zijn goedkeuring moet geven.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post