THEMA

HOGE WERKDRUK EN ONGEWENST GEDRAG ACCOUNTANTSKANTOREN

Uit onderzoek van de Inspectie SZW naar de arbeidsomstandigheden bij accountantskantoren blijkt dat er flink wat problemen zijn. De kantoren doen te weinig aan de hoge werkdruk en ongewenst gedrag komt veel voor. De inspectie deed onderzoek bij 28 accountantskantoren en constateerde dat van de 132 overtredingen ruim honderd ongewenst gedrag betroffen. Seksuele intimidatie, discriminatie en pesten komen veel voor.

Hoge werkdruk

De sector ligt al geruime tijd onder vuur en onder een vergrootglas. Onlangs concludeerden twee commissies dat de kwaliteit van het werk onvoldoende is. Het slechte imago zorgt er inmiddels voor dat de beroepsgroep steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen van de universiteit te halen. Daarnaast dreigen steeds meer jonge accountants de handdoek in de ring te gooien vanwege de hoge werkdruk.

Dat het aan kwaliteit ontbreekt bij de accountants werd in de afgelopen tien jaar al vaker benoemd door de AFM. De hoge werkdruk speelt daar een grote rol in. Drukke en vermoeide accountants kunnen niet altijd scherp zijn, dat schrijft het FD.

Aantrekkelijkheid van het beroep

De werkomstandigheden van 3.000 van de 20.000 accountants werden onderzocht. Welke kantoren zijn onderzocht zegt de inspectie niet. Vooralsnog volgen nog geen straffen voor de slecht scorende kantoren. De sector zal eerst zelf moeten proberen orde op zaken te stellen. Over een jaar volgt een twee controle.

Volgens de beroepsorganisatie NBA praat deze week met de inspectie. Het is onacceptabel dat sommige kantoren zich niet aan de arbeidswetgeving houden. 'Dat heeft een negatieve impact op de aantrekkelijkheid van het beroep', aldus de beroepsorganisatie. Alle kantoren moeten dan ook de problemen aanpakken, aldus de NBA.

Jonge accountants

Het niet zo nauw nemen van de arbeidswetgeving is niet het enige wat een negatieve impact heeft op de aantrekkelijkheid van het beroep. Uit een enquête van de Inspectie SZW onder vijftig jonge accountants blijkt de hoge werkdruk het ook minder aantrekkelijk te maken. Buiten kantoor tijd e-mail en telefoontjes beantwoorden is heel normaal.

Tijdens de vier maanden van het drukke jaarcijferseizoen werken de jonge accountants tot wel 61 uur per week. 'De kwaliteit van de controles staat al ter discussie, een hoge werkdruk leidt juist niet tot verbetering' zegt NBA Young Profs-voorzitter Adrian Egas. Hij vreest dat er tekorten zullen ontstaan waardoor de werkdruk nog verder zal oplopen.

De jonge accountants klagen verder over agressie in bijvoorbeeld het contact met de klant. Het melden van incidenten wordt als moeilijk gezien uit angst voor hun loopbaan. Deeltijd werken is ook slecht voor het carrièreperspectief.

Interne procedures

Vorige maand kwam de door de NBA ingestelde Monitoring Commissie Accountancy (MCA) met een kritisch rapport. Waarin bezorgdheid over de werkdruk werd uitgesproken. Het is per wet verplicht om als werkgever de werkdruk te onderzoeken. Dat vooral belangrijk wanneer op onregelmatige tijden wordt gewerkt. Volgens de inspectie pakken 22 van 28 organisaties dit niet goed aan.

Het ontbreekt aan basale maatregelen zoals interne procedures voor het melden van problemen. De voormalige arbeidsinspectie onderzocht een doorsnede van de markt, van kantoren met minder dan twintig medewerkers tot de veel grotere met meer dan 50. Het is niet bekend of inspectie onderzoek deed bij een van de grootste vier accountants: KPMG, PWC, EY en Deloitte, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post