THEMA

NETFLIX ONTWIJKT BELASTING VIA NEDERLAND

De populaire streamingsdienst Netflix gebruikt een constructie met Nederlandse bv's om zo min mogelijk belasting af te dragen. Dat meldt de Engelse organisatie Tax Watch UK, die de discussie over belastingen in het Verenigd Koninkrijk wil stimuleren. Netflix meldt in een reactie dat het in alle landen voldoet aan de belastingwetgeving.

Uitbetalingen binnen Netflix-groep beperken winst

Het grootste deel van de inkomsten van Netflix buiten de Verenigde Staten lopen via de Nederlandse Netflix International bv en Netflix International Holdings bv, schrijft Tax Watch UK. Het zou gaan om een bedrag van 5,5 miljard euro aan inkomsten. Door uitbetalingen aan andere bedrijven binnen de Netflix-groep werd de winst beperkt gehouden.

De relatief lage winst had gevolgen voor de belastingen, volgens Tax Watch UK. In 2018 betaalde het bedrijf een bedrag van vier miljoen euro in Nederland. In 2017 was het bedrijf helemaal geen belasting over de winst verschuldigd in Nederland. In plaats daarvan werd belasting afgedragen in Brazilië. De beurswaarde van Netflix is ongeveer 150 miljard dollar waard. De omzet van het bedrijf is 14,7 miljard dollar.

Netflix volgt lokale belastingregels

Netflix meldt in een reactie dat het handelt in lijn met de wetgeving in de landen waar het actief is. Het is aan de overheden in die landen om de regels te bepalen waar bedrijven aan moeten voldoen, aldus Netflix in een verklaring.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post