THEMA

NIEUWE INVALLEN BANKENLOBBY VANWEGE CUM/EX-FRAUDE

Er zijn invallen gedaan bij de Duitse vereniging voor Banken (BdB) in Berlijn en Frankfurt. Het Duitse Openbaar Ministerie denkt mogelijk bewijs te kunnen vinden voor wat wordt omschreven als de grootste belastingfraude ooit in Duitsland. De belangenvereniging heeft in een persbericht laten weten dat de invallen niet op hen zijn gericht.

Cum/Ex-transacties

De club laat verder weten volledig mee te werken aan het onderzoek. Het onderzoek van het OM vindt plaats in het kader van een al jarenlang durend onderzoek naar de zogenaamde Cum/Ex-transacties. Het gaat om een vorm van fraude rond het verkopen van aandelen en het uitbetalen van dividend. Zowel de verkoper als de koper vragen daarbij dividendbelasting terug waardoor uiteindelijk geen belasting werd betaald over de transacties.

De transacties waar meerdere banken en financiële instellingen aan mee zouden hebben gedaan, kostte de Duitse fiscus 12 miljard euro aan misgelopen belastingen. Het kantoor van ABN Amro in Frankfurt is al twee keer doorzocht in verband met de zaak, dat schrijft RTL.

Niet onverdacht

Met de inval van gisteren probeert het OM met behulp van IT-experts en politieagenten te achterhalen wie betrokken is geweest bij het faciliteren van de fraude. Volgens bronnen van de Duitse krant Handelsblatt zijn de autoriteiten vooral op zoek naar communicatie die als bewijs kan dienen in zaken tegen andere verdachten.

BdB zelf is niet helemaal onverdacht. De fraude was mede mogelijk door een wetswijziging in 2007, waar de club destijds stevig voor pleitte. Stukken tekst die in de wet stonden, waren letterlijk gekopieerd uit lobbybrieven die het Duitse ministerie van Financiën ontving van de BdB. De wetswijziging maakte het veel makkelijker om de belasting te ontduiken, aldus RTL.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post