THEMA

OORDEEL EU GERECHT OVER NEDERLANDSE BELASTINGRULING

Morgen zal het Gerecht van de EU in Luxemburg bepalen of de Europese Commissie juist heeft geoordeeld dat Starbucks in Nederland fiscaal bevoordeeld is. In 2015 oordeelde de Commissie dat Starbucks Manufacturing voor een te laag bedrag is aangeslagen.

Verboden staatssteun

Starbucks Manufacturing is de Nederlandse koffiebranderij van het Amerikaanse bedrijf Starbucks. De branderij voorziet niet alleen filialen in Europa maar ook het Midden-Oosten en Afrika van koffie. De producten voor die levering worden gekocht van Britse en Zwitserse dochters van Starbucks. Starbucks kreeg in 2008 via een ruling te horen hoeveel belasting ze moeten betalen van de Nederlandse overheid.

Volgens de Europese Commissie zijn de prijzen die Starbucks Manufacturing aan de Britse en Zwitserse vennootschappen betaalt te hoog. Deze liggen boven de marktprijzen. De winst in Nederland zou kunstmatig laag zijn gehouden waardoor de koffiegigant relatief weinig belasting hoeft te betalen. Zeker in verhouding tot lokale concurrenten. Daarom stelt de Commissie dat staatssteun verboden is. De Nederlandse dochter werd opgedragen €20 miljoen tot €30 miljoen terug te betalen.

Belangrijk oordeel

De prijzen die betaald worden binnen de Starbucks-groep moeten voldoen aan het zogeheten zakelijkheidsbeginsel. Nederland stelt in de zaak dat als leidraad twintig andere koffiebranderijen zijn genomen. Daarom heeft de Commissie wat Nederland betreft naar eigen interpretatie geoordeeld. De commissie wijst erop dat de prijs voor groene koffiebonen die de Nederlandse dochter aan de de Zwitserse vennootschap betaalde in de jaren 2011 tot en met 2015 die keer over de kop ging. Dit was echter niet het geval voor deze bonen op de vrije markt.

Deze structuur waarmee winsten kunnen worden verplaatst naar landen met een lage belastingdruk wordt niet alleen door Starbucks gebruikt. Veel andere multinationals hebben vergelijkbare constructies. Daarom is het oordeel van het Gerecht zo belangrijk. Vanaf 1 januari 2020 treedt een EU-richtlijn in werking die dit soort constructies moet tegengaan. Ook dan blijft de vraag over het bepalen van de prijzen relevant. Morgen zal het Gerecht ook uitspraak doen in een vergelijkbare zaak over Fiat in Luxemburg, en de fiscale navordering van €13 miljard voor Apple in Ierland ligt ook nog voor.

Trend zetten

Verschillende andere zaken waaronder belastingdeals met Nike en Ikea worden nog onderzocht. Bij die laatste gaat het om de transactie van merkrechten naar een Nederlandse vennootschap, die daarvoor schuld op zich nam en dus een renteaftrekpost heeft. Internationaal belastingexpert van advocatenkantoor Houthoff, Paulus Merks, verwacht niet dat het besluit van de Commissie stand zal houden. Hij noemt het besluit ‘niet overtuigend’. Maar stelt wel dat alles mogelijk is. Het is dan ook volstrekt nieuwe en uitermate ingewikkelde materie. De uitspraak zal een trend zetten op het gebied van zogeheten transferprijzen, aldus de advocaat.

De uitspraak kan en zal waarschijnlijk nog worden getest worden bij het Europese Hof van Justitie. Jan Vleggeert, hoofddocent belastingrecht aan de Universiteit van Leiden, vindt de uitkomst van zaak bijzonder lastig te voorspellen, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post