THEMA

OPNIEUW ONRUST DOOR ONDERZOEK GESCHORSTE NBA-DIRECTEUR

Nog meer onrust bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). In het onderzoek naar de in opspraak geraakte algemeen directeur Harm Mannak is inmiddels NBA-bestuurslid Jasper van Hoeven gehoord door advocaten. Het bestuurslid verdiende aan het plaatsen van interim-bestuurders en hielp zo ook Mannak aan zijn interim-directeurschap ij de NBA.

Bemiddeling

Deze dubbele rol zorgt nu voor de nieuwe onrust bij de accountantsclub. Eind vorige maand werd Mannak geschorst toen bleek dat hij had verzwegen dat hij aandeelhouders was van KeenCorp. Dit gebeurde bij zijn bemiddeling in de komst van mede-aandeelhouder Andy Fastow als spreker op een NBA-seminar over fraude, dat schrijft het FD.

Fastow werd veroordeeld tot zes jaar celstraf in de VS voor zijn aandeel in het gigantische Enron fraude schandaal. Na zijn vrijlating werd Fastow aandeelhouder en uithangbord van KeenCorp.

Vragen uit de achterban

Advocaten van Norton Rose Fulbright onderzoeken inmiddels dus ook de betrokkenheid van bestuurslid Jasper van Hoeven. Dit heeft van Hoeven zelf bevestigd aan het FD. 'Ik heb Harm Mannak destijds voorgedragen' zegt hij. Maar hoe ze elkaar kennen mag hij in het kader van het lopende onderzoek geen uitspraken over doen.

Ten tijde van de benoeming van Mannak was Van Hoeven managing partner bij het bedrijf Perect Fit. Waar ze interim-bestuurders plaatsen bij bedrijven. Daar zijn vragen over in de achterban van NBA. Marco Moling van Novaa, een vereniging van mkb-accountants, wil weten of Van Hoeven geld heeft gekregen voor de bemiddeling.

Banden met KeenCorp

Van Hoeven stelt dat hij Mannak volledig pro deo heeft voorgedragen. Er is geen cent voor betaald stelt hij. Het onderzoek moet eind oktober klaar zijn. De beroepsorganisatie benadrukt dat zorgvuldigheid voorop dient te staan.

Opvallend is wel dat Van Hoeven net als Mannak banden heeft met KeenCorp, blijkt uit onderzoek van het FD. Van Hoeven heeft vanaf 2014 anderhalf jaar lang samengewerkt met Viktor Mirovic, thans topman van het techbedrijf. Van Hoeven prijst Mirovic op LinkedIn om zijn 'warme en open persoonlijkheid'. 'Die info is bekend', is het enige dat Van Hoeven daar over kwijt wil.

KeenCorp heeft meerdere keren een podium gekregen van de NBA. Naast dat Fastow eind deze zomer op een seminar sprak stond het bedrijf in 2018 al op de druk bezochte Accountantsdag van de NBA. Ook werd een redactioneel bericht geplaatst over een systeem van het tech-bedrijf, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post