THEMA

SAMENWERKING BANKEN IN STRIJD TEGEN WITWASSEN

ING, ABN, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank richten een gezamenlijk orgaan op voor de opsporing van ongebruikelijke transacties: Transactie Monitoring Nederland (TMNL). Het wordt een aanvullend instrument in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering.

Operationeel over anderhalf jaar

TMNL is naar verwachting over anderhalf jaar volledig operationeel, maar begint aan het eind van dit jaar al met de verwerking van transactiegegevens. De organisatie brengt afzonderlijke gegevens bij elkaar en zoekt dan naar aanwijzingen van criminele activiteiten. TMNL richt zich eerst op zakelijke transacties. Particulier betalingsverkeer komt er later bij.

Geldstromen scherper en beter in beeld

Uit een verkennend onderzoek bleek dat er bij een gezamenlijke monitoring ongebruikelijke patronen aan het licht komen die banken niet individueel kunnen ontdekken. Criminele geldstromen kunnen zo nog scherper en beter in kaart worden gebracht. De banken hopen daarnaast op een meer efficiënte controle. De Financial Intelligence Unit krijgt nu nog vaak meldingen binnen van ongebruikelijke transacties, waar uiteindelijk niets mee mis blijkt te zijn.

“Effectieve bestrijding van deze criminaliteit kan alleen door meer samenwerking. Deze samenwerking heeft positieve gevolgen voor de hele keten van opsporing en vervolging. TMNL is daarbij een essentiële gezamenlijke stap, die uniek is in de wereld.” zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken in een toelichting.

Plan van aanpak witwassen

In de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering werken de banken ook samen met de Financial Intelligence Unit, de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst. De oprichting van de TMNL sluit aan bij het plan van aanpak witwassen dat de regering vorig jaar presenteerde.

ING, ABN, Rabobank, Volksbank en Triodus Bank investeren tientallen miljoenen in de nieuwe organisatie. Over een aantal jaren zullen er waarschijnlijk honderden mensen werken. Andere financiële instellingen kunnen zich aansluiten bij het initiatief.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post