THEMA

TOP 10 MEEST GELEZEN NIEUWSBERICHTEN 2018

Het fiscale nieuws van het afgelopen jaar stond onder andere in het teken van de dividendbelasting, de strijd tegen de spaartaks en de plannen en veranderingen die met Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Welke actualiteit heeft het afgelopen jaar gespeeld? En wat las u daarvan het liefst? Vlak voor de jaarwisseling is het tijd voor een overzicht van het meest gelezen nieuws:

 1. Vermogensbelasting gaat in 2019 omlaag

  De belasting op spaargeld gaat volgend jaar omlaag. De Belastingdienst houdt bij de vermogensbelasting beter rekening met de lage rente die spaarders momenteel krijgen. Dit jaar hield de fiscus nog rekening met een spaarrendement van 0,36 procent. Komend jaar wordt dat een spaarrente van 0,13 procent.

 2. 10 zaken die u moet weten over het Belastingplan 2019

  Het Belastingplan 2019 en de overige Prinsjesdagstukken zijn op dinsdag 18 september 2018 om 15:15 door minister Hoekstra aangeboden aan de Tweede Kamer. In dit artikel lichten we tien belangrijke fiscale wijzigingen kort toe.

 3. Nieuw huwelijksvermogensrecht: de beperkte gemeenschap van goederen

  Per 1 januari 2018 is de beperkte gemeenschap van goederen in werking getreden. De beperkte gemeenschap van goederen vormt het nieuwe basisstelsel, waardoor er een einde komt aan het basisstelsel van de algehele gemeenschap van goederen.

 4. Nieuwe spaartaks meteen onder vuur

  De nieuwe ’spaartaks’ is nog maar net ingevoerd en hij ligt al onder vuur. De Bond voor Belastingbetalers gaat een collectieve rechtszaak tegen de vermogensbelasting aanspannen.

 5. Accountant moet opdraaien voor faillissement aannemer

  Flynth Adviseurs en Accountants heeft het failliete Van der Werfs Bouwbedrijf vijf jaar geleden slecht geadviseerd. Daarom moeten zij alsnog 60 procent van de geleden schade vergoeden.

 6. Kabinet stuit met zzp-plan op Europees recht

  Het kabinetsplan voor nieuwe zzp-wetgeving is een stuk lastiger uitvoerbaar dan aanvankelijk gedacht, erkennen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Menno Snel (Financiën).

 7. 10 aanpassingen door handhaving dividendbelasting

  Het kabinet heeft besloten om de dividendbelasting toch te handhaven. Op de vraag waar het vrijgekomen geld dan naartoe gaat, is nu een duidelijk antwoord gekomen: het bedrijfsleven.

 8. Fiets van de zaak krijgt een vaste bijtelling van 7 procent

  Voor privégebruik van een fiets van de zaak moet voortaan 7 procent van de waarde bij het inkomen opgeteld worden. Deze vereenvoudiging van de regels zal het kabinet op Prinsjesdag bekendmaken.

 9. Tuchtrechter berispt prominente BDO-accountants in fraudezaak

  Twee BDO-accountants zijn zwaar tekortgeschoten bij de controle van de jaarrekeningen van Box Consultants, de vermogensbeheerder van enkele leden van het Koninklijk Huis. Box wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van fraude en valsheid in geschrifte.

 10. Individueel bezwaar tegen spaartaks is noodzakelijk

  Wie zich wil aansluiten bij de collectieve procedure van de Bond van Belastingbetalers tegen de ‘spaartaks’ (vermogensrendementsheffing) over 2017, moet individueel bezwaar maken tegen zijn eigen aanslag inkomstenbelasting, zo waarschuwt staatssecretaris Snel.

   

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
 • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post