THEMA

UNILEVER HEEFT PLAN B VOOR DIVIDENDBELASTING

Unilever heeft een alternatief plan om te zorgen dat Britse aandeelhouders niet anders belast worden als de Nederlandse regering de dividendbelasting toch niet afschaft. Dat bleek uit de plannen die het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern ontvouwde over het beëindigen van zijn zogeheten duale structuur.

‘Vervangend betalingsmechanisme’

In de plannen van Unilever wordt het bedrijf volledig Nederlands in december. Het hoofdkantoor komt dan officieel in Rotterdam te staan. Om de Britse aandeelhouders te ontzien denkt Unilever aan een manier om kapitaal te verdelen zonder dat het als dividend telt. Het bedrijf noemt dat zelf een ‘vervangend betalingsmechanisme’.

Afschaffing dividendbelasting

Unilever benadrukt deels voor Nederland te hebben gekozen vanwege de afschaffing van de dividendbelasting. Het bedrijf gaat er niet van uit dat het alternatief nodig is. “In een prospectus moet je allerlei scenario's benoemen, maar wij verwachten dat de dividendbelasting gewoon wordt afgeschaft zoals aangekondigd.”

Buitenlandse aandeelhouders

Alle houders van Nederlandse aandelen die dividend betaald krijgen, betalen daar belasting over. Nederlandse aandeelhouders kunnen de 15 procent dividendbelasting terug krijgen van de Belastingdienst. Voor buitenlandse aandeelhouders geldt dit niet. Als Unilever straks één bedrijf is, krijgen de Britse aandeelhouders ook Nederlandse aandelen en moeten ze die belasting gaan betalen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post