THEMA

SCHENKINGEN VOORAL VAN VERMOGENDE OUDERS AAN KINDEREN

Vooral de meest vermogende huishoudens van Nederland doen schenkingen. Tussen 2007 en 2015 deden Nederlandse huishoudens ruim 80 duizend schenkingen per jaar, met een totale waarde van bijna 4,5 miljard euro per jaar. 80 procent van de schenkers en bijna de helft van de ontvangers behoorde tot de 20 procent huishoudens met het meeste vermogen. Dat meldt het CBS.

Kind vaak ontvanger

90 procent van de schenkingen tussen 2007 en 2015 gingen van ouder op kind. Van het totale geschonken bedrag werd meer dan 80 procent geschonken door personen uit de meest vermogende huishoudens. Ook het grootste deel van het ontvangen bedrag (60 procent) kwam terecht bij personen uit die huishoudens.

Groei schenkingen minst vermogende huishoudens

Desondanks is er wel een groei zichtbaar in het aantal schenkingen aan personen uit de 20 procent minst vermogende huishoudens. Hun aandeel steeg van 5 procent in 2007 naar 16 procent in 2014 en zakte in 2015 naar 13 procent. Vanaf 2011 ging het vooral om ontvangers van schenkingen voor aflossingen van de hypotheekschuld. De ontvangers waren vaak minder vermogend, omdat ze een relatief hoge hypotheekschuld hadden. Door de komst van de nieuwe erf- en schenkbelasting in 2010 werden veel schenkingen zwaarder belast, maar er kwamen hogere vrijstellingen voor bijdragen die waren bedoeld voor een studie of woning.

Schenkingen met reguliere vrijstelling

Bij schenkingen waarop de reguliere vrijstelling van toepassing is, heeft de schenker jaarlijks in meer dan drie kwart van de gevallen een leeftijd van 65 jaar of ouder. Met uitzondering van 2009 en 2010 is de schenker in meer dan de helft van de gevallen 75 jaar of ouder. De ontvanger van een schenking volgens de reguliere vrijstelling is meestal ouder dan 40 jaar.

Studie of woning

Voor schenkingen voor een dure studie of eigen woning, met een vrijstelling van 50 duizend euro, was de leeftijd van het ontvangende kind meestal 30 jaar of ouder. Bij schenkingen voor een woning met een vrijgesteld bedrag van een ton was meer dan drie kwart van de schenkers ouder dan 65 jaar en de ontvanger was meestal ouder dan 40 jaar.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post