Vooruitblik Prinsjesdag 2020

Het Prinsjesdag menu

Interview

14 september 2020


Beste belastingplichtige, we hebben het afgelopen jaar veel geld uitgegeven. Hierdoor kan het zijn dat het aperitief tegenvalt. We hadden een glas champagne aangekondigd echter gezien alle uitgaven bieden we nu een glas water met een bijzondere ervaring. Dit zult u proeven!

Corona heeft de overheid veel geld gekost. Dit zal betaald moeten worden door de belastingbetalers. Hoeveel dit in totaal gaat kosten en over hoeveel jaar dit kan worden uitgesmeerd is nog niet bekend. Uitstel van belastingschulden is geen afstel van belasting. Daarnaast zijn er ook out of pocket gelden geweest; TOZO, TOGS, borgstellingen en de NOW-regeling. Budget: 92 miljard aldus Rutte. Hoe gaan we dit terugbetalen?

Amuse

"Een voorgerecht van zoethout. Hard kauwen voordat de zoete smaak je tegemoet komt."

De fiscale coronareserve. Dit klinkt heel mooi maar feitelijk hebben we er niet veel aan en is een sigaar uit eigen doos. Zeker de zuurheid die het kan vertonen bij foute berekeningen en verkeerd management van verrekenbare verliezen.


Na prinsjesdag direct op de hoogte van de veranderingen?Meld u aan voor Studio Nextens


Starter

"Een voorgerecht van zoethout. Hard kauwen voordat de zoete smaak je tegemoet komt."

Verlaging overdrachtsbelasting voor starters naar nihil, normale transacties blijven belast tegen 2% en voor beleggers tegen 8%. Een zoethoudertje voor de mogelijke beëindiging van de startersproblematiek bij het vinden van een eerste woning. Een maatschappelijke discussie.

Ik verwacht ook zoetigheid voor de overheid, aangezien het aantal transacties van starters ten opzichte van het totaal aantal transacties gering is. Zal dit ook prijsverhogend werken als men weet dat je starter bent? VEH geeft aan dat dit averechts kan werken en mogelijk ook de huren zal verhogen omdat beleggers deze verhoging weer willen ‘terugverdienen’. Welke effecten corona gaat hebben op de woningmarkt is interessant om te volgen.

Hoofdgerecht

"Dit gerecht heeft te lang op het vuur gestaan, is tot snot gekookt en uiteindelijk slechts deels eetbaar."

Het vennootschapsbelastingtarief voor ondernemingen met een resultaat van meer dan € 200.000 wordt aangepast. Tevens zal de tranche van het lage tarief geleidelijk worden verhoogd naar € 400.000. We waren het er allemaal over eens. Nederland is het land waar je je als ondernemer wilt vestigen. Goed economische klimaat, duidelijke regels en een goed opgeleid arbeidspotentieel. Een banenkweker zou het moeten worden, de verlaging van het VPB-tarief.

Side dish

"NOW 3.0. De vangst van deze vis is na de derde termijn een magere geworden. Mager in vergelijking met de vangst van NOW 1.0."

De minimale eis is verhoogd naar een omzetverlies van ten minste 30%. Gedurende de drie komende termijnen van elk 3 maanden zal de maximale vergoeding verlaagd worden van 80% naar 60%.

Dessert

"De kers op de Nederlandse woningmarkt. Onaangetaste aftrekbaarheid van hypotheekrente."

Diverse studies en adviezen betogen de afschaffing van de eigenwoningaftrek in box 1. Uit een onderzoek van het FD blijkt dat de netto schulden van Nederlanders ook vele malen groter zijn dan bijvoorbeeld die van de Italianen. Gelukkig heeft de staatssecretaris dit doorgeschoven naar het nieuwe kabinet (laat anderen dit maar oplossen, het licht mij te gevoelig). Hoe gaan ze trouwens bijhouden welke hypotheken de 30-jaarstermijn zijn gepasseerd. Of zal de regeling voor deze tijd al aangepast worden, zodat hier geen discussies over kunnen ontstaan?

Digestief

"Konijntjes uit de hoge hoed." Deze afsluiter van het diner is niet vooraf bepaald en kan van alles zijn. Van champagne tot wijn en mogelijk zelfs azijn. Dit drankje zal ook voor iedereen verschillend zijn.Na prinsjesdag praten wij na over het nieuwe belastingplan.Meld u aan voor Studio Nextens


Dit “menu” is geschreven op persoonlijke titel door Renaldo Antonissen. Fiscaal Partner bij BoekestijnKester Adviseurs en Accountants. Een generalist en realist. Altijd in voor een gezellig avondje borrelen!

Woensdag 16 september

Studio Nextens: Prinsjesdag 2020

Onze vakspecialisten praten u bij over de fiscale plannen uit de Miljoenennota.

Meld u gratis aan!

Marktleider in aangiftesoftware

Aangifte- en naslag oplossingen

Sinds 1984 fiscaal partner van professionals

Allard JansenHet Prinsjesdag menu