THEMA

ING PAYROLLBEDRIJF TCP OOK FAILLIET VERKLAARD

De rechtbank Amsterdam heeft afgelopen dinsdag het payrollbedrijf van TCP failliet verklaard. De zzp-bemiddelingstak van het bedrijf was al eerder failliet gegaan wegens betalingsproblemen. Eind vorige kon TCP in geldnood en kon zo de rekeningen van 850 zzp-relaties bij klant ING niet meer betalen. Alle Nederlandse activiteiten van het bedrijf zijn inmiddels gestaakt.

Payrollbanen

Naast de zzp-bemiddeling had het bedrijf ook 1300 payrollmedewerkers in dienst. Naast ING bediende de flexmakelaar daarmee ook grote bouwbedrijven en klanten in de petrochemische industrie. Eind vorige maand werd het kwaliteitskenmerk van het bedrijf al ingetrokken. De klanten gingen direct opzoek naar alternatieve leveranciers. De payrollbanen van TCP gaan waarschijnlijk naar de concurrenten.

De schade

Eigenaar Evert van der Weijden heeft zelf het faillissement aangevraagd. Het werd naar eigen zeggen onvermijdelijk nadat de Belastingdienst vorige week 'een regen van beslagen' heeft laten neerdalen op zijn bedrijven. De betalingsproblemen beginnen toen vorige maand kredietverstrekker RBS onverwachts zijn belangrijkste kredietlijn bevroor. Maar de belangrijkste reden voor de problemen is de grote wanbetalende klant, uitzender DeGraaf Contracting, die nog zo'n € 8 miljoen heeft open staan.

Hoe groot de schade precies is weet Van der Weijden nog niet. Die stelt dat TCP tot eind vorige week de salarissen heeft uitbetaald. Behalve de payroll tak zijn ook TCP Management en de dochter Managed Services failliet verklaard. Samen goed voor een omzet van zo'n € 160 miljoen. In ieder geval 16 van 45 vaste banen gaan verloren en de fiscus blijft de belangrijkste schuldeiser.

Veroordeeld tot betaling

Het Britse moederbedrijf TCP Solutions blijft actief in tien andere Europese landen. Van der Weijden probeert nu te voorkomen dat ook dit bedrijf wordt meegesleurd. De omvang is echter wel kleiner dan de Nederlandse takken. Mede dankzij het contractbeheer van ING groeide het bedrijf de afgelopen jaren hard. ING trok onlangs zelf de portemonnee om de openstaande rekeningen over de maand juni te betalen. Inmiddels heeft de bank andere leveranciers aangetrokken voor de bemiddelingsdiensten.

TCP-schuldenaar DeGraaf Contracting is in juli door de rechter veroordeeld tot betaling van in ieder geval zo'n € 6 miljoen, maar DeGraaf-directeur Otto Cornelissen zei vorige week tegenover het FD hooguit € 2,6 miljoen te willen betalen. Dit zou volgens de directeur niet kunnen omdat TCP beslagen op zijn rekeningen had gelegd. Van der Weijden zegt al tijden niets gehoord te hebben van Cornelissen. En ze hebben nog geen euro overgemaakt, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post