THEMA

CLOUD IN HET BEDRIJFSLEVEN, WAT IS HET VOORDEEL?

Voordelen cloud computing

Zodra je ‘voordelen cloud computing’ intypt in Google, komen de volgende woorden steeds naar boven: minder kosten, beschikbaarheid, onderhoud, flexibel, schaalvoordelen, veiligheid en er is minder technische kennis nodig. De termen hebben overlap met elkaar en geven de kern weer van de voordelen van de cloud.

• Minder kosten

Een ondernemer die overstapt naar de cloud, heeft op verschillende vlakken minder kosten. Zo heeft hij geen kosten meer aan het onderhoud in een eigen server of software. Daarnaast hoeft hij niet langer te investeren in de aanschaf van een zware computer omdat alle processen online draaien. In de cloud wordt het onderhoud gedaan door de provider. Zij verzorgen de updates automatisch en vernieuwen de softwarelicenties. Doordat de provider deze taak uitvoert en niet het eigen personeel of een externe systeembeheerder, scheelt dit tijd en geld.

• Schaalvoordelen

Een ander punt waarop je geld bespaart, is het maandbedrag voor het verbruik van de clouddienst. Een organisatie kan in de loop der jaren groeien of krimpen. Clouddiensten zijn schaalbaar, wat inhoudt dat de prijs afhankelijk is van het verbruik. De capaciteit en de prijs schakelen dus automatisch met het bedrijf mee, waardoor je betaalt voor het werkelijke gebruik van de dienst en niet voor ongebruikte capaciteit.

• Flexibel

Altijd en overal kunnen werken. Of dat nu op kantoor is, op een flexplek of vanuit huis, via een internetverbinding kun je altijd en overal bij je documenten wanneer het jezelf het best uitkomt. Daarnaast is de clouddienst flexibel. Extra abonnementen zijn direct aan te schaffen en te gebruiken door nieuwe medewerkers. Zowel bij een plotse groei als daling in vraag kun je met clouddiensten beter werken dan met het traditionele server- en licentiemodel.

• Veiligheid

In het vorige artikel van de reeks ‘de cloud’ zijn we dieper op de veiligheid van de cloud ingegaan. Voor ondernemers die de data vaak op één server opslaan, is het voordeel van de cloud dat meerdere back-ups worden gemaakt van de gegevens op verschillende servers. Als de computer van de crasht, zijn de gegevens nog veilig bewaard. Hoe veilig? De datacenter waar de servers van cloud staan, zijn zowel technisch al fysiek zwaar beveiligd waardoor hackers en virusbouwers niet snel binnen kunnen dringen.

Bedrijven in de cloud

Er wordt binnen verschillende sectoren met de cloud gewerkt. In december 2014 publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers waaruit blijkt dat vooral grote bedrijven gebruik maken van clouddiensten. In de bedrijfstak ‘informatie en communicatie’ zijn clouddiensten het meest in trek. Deze branche omvat onder andere de telecombedrijven en IT-dienstverleners. Van hen gebruikt een groot deel de cloud. In de bouw, de industrie, de transportsector en de horeca maken veel minder bedrijven gebruik van clouddiensten. Concrete voorbeelden zijn:

  • Telecom aanbieders als T-mobile en KPN. KPN biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om online documenten op te slaan en te delen met OneDrive voor Bedrijven.
  • Online boekhoudprogramma’s als Exact, Reeleezee en Jortt. Exact biedt met ‘Exact Online boekhouden en CRM in één’.
  • Reclamebureaus als DDB & Tribal Amsterdam, Etcetera, Achtung! TBWA/Neboko en N=5 hebben jaren aan gearchiveerd werk opgeslagen in de cloud.
  • Banken zoals ING. Begin dit jaar heeft De ING Groep zijn HR-dienstverlening getransformeerd door zijn HR-oplossingen te integreren naar cloud-oplossingen.

Het pad van Elsevier

Elsevier is met de fiscale aangifteprogramma’s altijd met z’n tijd meegegaan en daarom was het voor Elsevier logisch om mee te ontwikkelen naar de cloud. Het pad van Elsevier begon in 1955 met de eerste Belasting Almanak, daarna 1984 verscheen de eerste Belasting Diskette. Later kwam de cd-rom en de downloadbare versie voor op de desktop. In 2014 maakte Elsevier zijn vervolgstap: de cloud. Via het Nextens-platform kwamen de BTW, VPB en IB Programma’s en het ondersteunende Nextens Premium online. Nextens biedt daarmee de voordelen die hierboven zijn genoemd. Daarnaast worden dankzij de cloud-technologie koppelingen en functionaliteiten mogelijk die met desktop-software niet mogelijk zijn. Met de overstap naar de cloud sluit Nextens aan bij de ontwikkelingen in de ICT-wereld en is het toekomstbestendig.

Lees meer over de voordelen van online werken>

Nextens vrijblijvend verkennen?
Overweegt u de overstap naar online werken, maar heeft u nog vragen en/of twijfelt u? Elsevier Nextens biedt u de mogelijkheid om de Nextens aangifteprogramma’s eerst goed te bekijken. U kunt een maand gratis en vrijblijvend Nextens verkennen met een proefabonnement.