THEMA

EUROPESE BANKAUTORITEIT WIL BOEKHOUDREGELS VOOR CRYPTOMUNTEN

De Europese bankautoriteit EBA wil dat lidstaten onderling afspraken maken over de regulering van cryptohandel. Er zijn onder meer regels nodig rond de boekhouding van cryptobezit, aldus de EBA. De bankentoezichthouder schaart crypto’s daarbij onder de ‘intangible assets’, oftewel niet-tastbare zaken zoals patenten, goodwill en merkrecht. Dat schrijft het FD.

Eenduidige accountancyregels

“Samen met het Basel-Comité zijn we van mening dat autoriteiten en instituten een conservatieve prudentiële aanpak tot crypto moeten formuleren. De Europese Commissie zou zich moeten inspannen voor eenduidige accountancyregels.” Tegelijkertijd past volgens EBA ook terughoudendheid, omdat streng toezicht invloed zal hebben op de ontwikkeling van blockchain-technologie. De toezichthouder roept op tot centraal overleg tussen landen om dit risico te beperken.

Geen rol voor EBA

De bankentoezichthouder ziet voor hierin voor zichzelf geen rol. Dat komt naar voren in het rapport ‘Report on Crypto-assets’, waarin de EBA met aanbevelingen komt voor partijen op de markt voor cryptovaluta’s. “Crypto past in specifieke gevallen wellicht binnen de definitie van elektronische betaling, maar het is geen geld”, aldus de EBA. Dat neemt niet weg dat bepaalde cryptobeleggingen volgens de EBA onder marktwetgeving Mifid vallen, zoals de investeringen waarbij de cryptomunt zich gedraagt als een aandeel.

Dit vindt u mogelijk ook interessant:


"Blockchain maakt van accountantsbureaus databedrijven"
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post