THEMA

ICT ACCOUNTANCY JAARCONGRES 2017: BIG DATA EN BLOCKCHAIN

Wat is de waarde van big data en mag je die op de balans opnemen? En wat gaat blockchain de accountants brengen? Deze vragen stonden centraal tijdens het zestiende ICT Accountancy Jaarcongres in Hoevelaken. De sprekers tijdens dit congres zijn zelf actief bezig met de mogelijkheden van de nieuwe technologische ontwikkelingen binnen de accountancy.

Big data

Big data op de balans

De term big data is voor iedereen anders, zegt Friso de Jong. Hij is van NUMIQ en houdt zich bezig met kenniskapitaal, waar big data volgens De Jong onder vallen. Naar big data wordt volop onderzoek naar gedaan. Volgens een onderzoek van Ocean Tomo bestaat in 2015 87% van de balans uit capaciteit die je niet kunt vastpakken. En uit het onderzoek van Big & Fast Data blijkt dat 61% van de onderzochte bedrijven omzet uit big data genereert. Big data is daardoor net zo belangrijk als de bestaande producten. Maar kun je big data op de balans zetten? Zo ja, waar? De Jong vindt dat je big data kunt activeren op de balans, maar er zitten wel voorwaarden aan. Heb je een big-dataset zelf gegenereerd, dan mag deze niet op de balans worden geactiveerd. Koop je een big-dataset, dan mag het wel.

Activeren op de balans

Big data als immateriële activa leveren een last of bijdrage op voor de omzet, kosten, continuïteit en innovatie en moeten dus volgens De Jong worden opgenomen op de balans. “Een immaterieel vaste actief is identificeerbaar als het (i) separeerbaar is en/of (ii) voortkomt uit een contractueel recht. Dan kan het mogelijk op de balans worden geactiveerd” (RJ210.110/111). RJ 210 definieert een immaterieel vaste actief als een actief met de volgende kenmerken:

  • beschikkingsmacht;
  • identificeerbaar;
  • toekomstige economische voordelen;
  • geen fysieke gedaante; en
  • van niet-monetaire aard.

Big data als asset

Met deze redenatie van De Jong kunnen big data dus geactiveerd worden op de balans, doordat ze als een ‘bezitting’, een ‘asset’, worden aangemerkt. De vraag is dan in welke categorie? Denk aan marketinggerelateerde immateriële vaste activa (im.v.a) (bijvoorbeeld handelsmerken en internet-domeinnamen), klantgerelateerde im.v.a (bijvoorbeeld klantencontracten en de daaruit voortvloeiende klantenrelaties), artistieke uitingen gerelateerde im.v.a (bijvoorbeeld toneelstukken en boeken) en op contracten gebaseerde im.v.a (bijvoorbeeld leaseovereenkomsten en franchiseovereenkomsten).

Hoe bepaal je dan de waarde van big data als een asset?

‘De waardebepaling is lastig als je het niet kunt vastpakken en er geen financieel kaartje aan hangt’, aldus De Jong. Daarnaast maken de waarde-eigenschappen van big data het ook nog best lastig, want data/informatie is oneindig vaak deelbaar zonder dat het waarde verliest. Data kunnen niet worden uitgeput, waardoor ze dus niet schaars zijn. De waarde neemt juist toe naarmate data meer wordt gedeeld, in tegenstelling tot andere activa. En tot slot is meer data niet beter of waardevoller, nauwkeurige data wel.

Blockchain

Blockchain in de accountancypraktijk

Blockchain gaat iets doen voor accountants, maar wanneer en wat is nog niet duidelijk’, zegt Erich Schnoekel, program manager accountancy bij het boekhoud- en CRM-pakket Exact Online. Exact Online is met een aantal van zijn klanten bezig met een project waarbij blockchain wordt toegepast. Schnoekel legt uit hoe het werkt: 3,7 keer per jaar gaat een ondernemer naar de bank om een lening te vragen tussen de €20.000 en €50.000. En 3,7 keer komt de ondernemer naar buiten zonder lening. Hij moet eerst allerlei documenten en gegevens overleggen. Dat kost een paar weken en dat kost weer geld. Dat kan makkelijker, vindt Schnoekel. Daarom registreert Exact de statusveranderingen van de klanten in het project op de blockchain. Deze data kunnen beschikbaar worden gesteld aan banken en financiers.

Hoe werkt dat concreet? Ondernemer A koopt iets van ondernemer B. De factuur wordt op een ‘derde, veilige omgeving’ opgeslagen. Op de blockchain wordt de hash en de pointer (verwijzing naar de locatie) van de factuur opgeslagen. Zodra de ondernemer betaalt, wordt dat ook opgeslagen op de blockchain. Deze stroom van A naar B krijgt dan een voorspellende waarde, wat direct uit te lezen is op de blockchain. De voorspellende waarde is goed voor de betaalreputatie van de ondernemer en de leverbetrouwbaarheid. Doordat al deze gegevens direct worden opgeslagen op de blockchain, zijn ze ook weer direct, snel en makkelijk toegankelijk voor een financiering. Volgens Schnoekel is het voordeel van deze manier van werken dat ‘er minder handmatig werk bij komt kijken’ en dat ‘de gegevens op de blockchain actueel, betrouwbaar en verifieerbaar zijn’.

De potentiële invloed van ICO’s

Dit is maar één aspect van de mogelijkheden met blockchain. De ene blockchain is de andere niet. De technologie is eigenlijk in te delen in drie gebieden: Bitcoin, ICO’s (Initial Coin Offering) en blockchain projects in business and government. Met betrekking tot de Bitcoins is het voor accountants belangrijk om te weten dat hierover aangifte gedaan moet worden in ‘Overig vermogen’. Maar ook de ICO’s moeten goed in de gaten worden gehouden. Alleen al dit jaar is daarvoor 3 miljard dollar opgehaald. Neem bijvoorbeeld het project Fizcal. Fizcal is, zoals ze het zelf noemen, de volgende generatie boekhoudsoftware die crypto-valuta's op de balans integreert. Ze maken gebruik van blockchaintechnologie om triple entry accounting te implementeren vanuit een website, smartphone of tablet. Daarnaast maken ze gebruik van spraakherkenning om beleggingsadvies aan te bieden en om de handmatige herhalende taken vanuit de huidige boekhoudsoftware te automatiseren. Als een project zoals dit succesvol wordt, heeft dat invloed op het werkveld van accountants. En van dit soort projecten zijn er veel meer.

Realtime accounting via de bank

Maar behalve de ontwikkelingen op het gebied van big data en blockchain, gaat ook de ‘normale technische ontwikkeling’ door. Daar maakt de nieuwe bank bunq gebruik van. Via het zakelijke pakket van bunq is het mogelijk om een koppeling te maken met accountancysoftware. ‘Hierdoor worden facturen die binnenkomen via een paar kliks betaald en automatisch verwerkt in de boekhouding’, legt Andre Grift, salesdirecteur van bunq, uit. Ook het bewaren van bonnetjes en het handmatig inboeken daarvan is bij bunq verleden tijd. ‘De beheerder van het kassysteem, bijvoorbeeld de CEO die veel moet reizen voor zijn werk, krijgt een pas met een budget er op. Zodra hij iets betaalt, wordt dat verwerkt in het kassysteem.’ De financiële administratie wordt op deze manier realtime bijgehouden in het online boekhoudpakket.

Verder lezen over nieuwe technologieën in het fiscale vak?


Kijk op onze themapagina Nieuwe Technologieën >>

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post