THEMA

VAN DESKTOP NAAR CLOUD

De overstap

In 2008 introduceerde Reed Business Information een downloadversie van de aangiftesoftware voor op de desktop. In 2014 kwam de vervolgstap met de introductie van het Nextens-platform in de cloud. Met deze overstap maakt Elsevier Nextens gebruik van de voordelen van het werken in de cloud, zoals eerder genoemd in het derde deel ‘Cloud in het bedrijfsleven, wat is het voordeel?’. Nextens biedt een volledig online platform voor uw fiscale werkproces. Dit betekent dat u met een internetverbinding altijd en overal bij uw klantgegevens kunt op elk apparaat zoals uw pc, Mac of tablet. Installaties, updates en back-ups gebeuren achter de schermen en zijn niet plaatsgebonden.

Het verschil

Wat zijn nu eigenlijk concreet de verschillen in het pakket, behalve de voordelen die de cloud biedt? De Nextens aangifteprogramma’s volgen de bekende Elsevier desktop-aangifteprogramma’s op en bieden hetzelfde gebruiksgemak en dezelfde fiscale mogelijkheden. Daarnaast voegt Nextens een groot aantal nieuwe functionaliteiten toe. Enkele voorbeelden zijn: de gegevensuitwisseling tussen cloudoplossingen, het digitaal uitwisselen van IB-bestanden met cliënten via het Nextens klantportaal, het integreren van accorderen in het aangifteproces en Nextens klantportaal en cloud-koppelingen, voor procesintegratie met andere pakketten.

Hieronder zijn een aantal voordelen voor u op een rijtje gezet. Het is een lijst om u een indruk te geven van wat Nextens kan en, met het oog op de toekomst, wat Nextens méér kan dan de desktop-programma’s.

 • In het klantportaal zijn er verschillende zaken mogelijk zoals accorderen. Dit is laagdrempelig en voordelig ten opzichte van portals zoals CreAim en Reeleezee waarbij aanvullende modules moeten worden afgenomen. Via het Nextens klantportaal is het ook mogelijk om IB-bestanden digitaal uit te wisselen met cliënten zoals een digitale jaaropgave.
 • Dit was ook mogelijk in de desktop, dit is overgenomen in Nextens.
 • CRM-koppeling met andere programma’s, zoals Radar.
 • Overzichten van werkzaamheden per medewerker.
 • Alle programma’s en aangiftejaren in één overzicht.
 • Bijna alle rekentools zijn vanuit de desktop overgenomen.
 • Automatische updates, deze gebeuren ’s nachts zodat u er geen hinder van ondervindt tijdens uw werkzaamheden.
 • Zodra de VIA beschikbaar komt, kunt u deze ophalen in Nextens.
 • Automatische deadline controle voor BTW.

Wat voor mogelijkheden komen er in 2016 bij?:

 • In het eerste kwartaal van 2016 komt ook de CRM-koppeling met Alure en Auditcase.
 • De koppeling met boekhoudpakket Exact Online.
 • In het tweede kwartaal van 2016 wordt FiscaalTotaal geïntegreerd in Nextens. Als u een abonnement hebt op FiscaalTotaal, zullen alle rekentools en relevante content van FiscaalTotaal direct beschikbaar zijn bij uw aangifte.
 • De Toeslagentool. Tot die tijd is CAS gratis te downloaden voor de Nextens-gebruiker.

Desktop blijft tot…

Onze strategische focus ligt bij de doorontwikkeling van Nextens omdat online werken veel meer mogelijkheden biedt. Uiteindelijk bepaalt u tot wanneer wij de desktop-software ondersteunen. We verwachten dat de meeste klanten dit jaar nog de overstap zullen willen maken, maar de desktop-software zullen we voorlopig nog ondersteunen. Voor eerdere jaargangen blijven wij sowieso ondersteunen. Als het aantal klanten van de desktop sterk afneemt, dan zullen we ruim op tijd de kleine groep resterende klanten informeren over het stoppen met de desktop-software.

U hebt inspraak

Nextens maakt voor het hele jaar een planning van wat er verbeterd en nieuw opgeleverd gaat worden in het pakket. Geheel vast staat deze planning niet, doordat u er als klant inspraak op heeft. Om een concreet voorbeeld te noemen: de Toeslagen-module is naar 2016 verschoven, omdat klanten prioriteit gaven aan het afschermen van aangiften en bevoegdheden, en aan het inrichten van rechten en rollen. Op onze site houden we u continu op de hoogte van onze planning.

Lees meer over de voordelen van online werken>

Nextens vrijblijvend verkennen?

Overweegt u de overstap naar online werken, maar heeft u nog vragen en/of twijfelt u? Elsevier Nextens biedt u de mogelijkheid om de Nextens aangifteprogramma’s eerst goed te bekijken. U kunt een maand gratis en vrijblijvend Nextens verkennen met een proefabonnement.