THEMA

WAT IS DE CLOUD?

Van floppy tot cloud

In de jaren ‘60 begonnen computers beter en kleiner te worden. Doordat de computer evalueerde, veranderde de manier van opslag ook. De eerste manier van externe opslag ging via de floppy disk ofwel diskette. De floppy’s die gebruikt werden voor opslag ontstonden in de jaren ’80 en ’90 en hierop kon 1,44 MB worden opgeslagen. Ondertussen kwamen ook CD-branders uit en halverwege de jaren ’90 werden deze betaalbaar voor de consument. Hierop kon 650 MB aan data, wat al een enorme vooruitgang was in vergelijk met de floppy. Een paar jaar later, in 2000, lagen de eerste usb-sticks in de winkel. De eerst verkrijgbare usb-sticks hadden 8 MB opslagruimte, maar momenteel bieden de grootst verkrijgbare usb-sticks twee terabyte aan opslagruimte aan. Twee terabyte is 1.099.511.627.776 Byte waarop je bijvoorbeeld 240 uur aan video in HD-kwaliteit kunt opslaan of 400.000 foto’s, gemaakt met een 6 megapixel camera. De eerste online opslag kwam in 2008 in de Dropbox waarbij de opslagruimte onbeperkt is. Na de Dropbox kwamen er meer online varianten zoals Google Drive, Apple iCloud en Microsoft Onedrive. Bij deze vormen van in de cloud, kun je kiezen voor hoeveel GB je gebruik maakt en betaalt daar naar.

Ontstaan cloud

Het internet ontstond in de jaren ’60 en daarmee ook het eerste idee van Cloud Computing, het zogenoemde time-sharing. Dit model hield in dat meerdere gebruikers rondom een centrale IT-voorziening gedeeld kon worden. Dit gebeurde nog op kleine schaal, maar kreeg meer mogelijkheden met de intrede van het World Wide Web in 1991. Internetverbindingen werden sindsdien steeds sneller en betrouwbaarder. Het Cloud Computing wat we nu kennen ontstond eind jaren ’90 en werd sindsdien steeds groter.

Verschillende trends

Aan de ontwikkeling van de cloud liggen drie trends ten grondslag:

  • Standaardisatie: ICT en internettechnologie zijn steeds meer gemeengoed en raken steeds meer gestandaardiseerd. Door die standaardisatie kunnen allerlei faciliteiten op één standaard manier benaderd worden: met een browser, via het internet.
  • Lagere kosten en meer capaciteit: bandbreedte van netwerkverbindingen is steeds goedkoper, betrouwbaarder en breder beschikbaar gekomen. Processors worden steeds sneller, goedkoper en kleiner. Daarnaast worden ook de kosten van gegevensopslag steeds lager.
  • Invloed van het ICT-aanbod in de consumentenmarkt: nieuwe technologieën vinden hun weg vaak eerder naar de consumentenmarkt, waar de schaalgrootte enorm is en de concurrentie groot. Denk aan een Hotmail of Facebook. Gebruikers willen thuis hetzelfde gemak als op het werk en zo werd de webbrowser een standaard ingang om geld over te maken, vakanties te boeken of producten te (ver)kopen.

Deze drie trends brachten nieuwe mogelijkheden voor het gebruiken en aanbieden van ICT: van individueel aangeboden software naar collectief via het internet. De cloud is daarmee geen nieuwe hype, maar een nieuwe ontwikkeling.

Cloud is meer dan opslag

Gegevens, bestanden en software in de cloud opslaan betekent dat deze gegevens online op een voor ons onbekende server wordt geplaatst van de dienstverlener zoals een Microsoft of Google. Je hebt een eigen kleine ruimte met vrije toegang waarin alleen jij als gebruiker toegang hebt tot de bestanden. Deze opslagruimte bevindt zich in de zogenaamde ‘cloud’ wat letterlijk wolk betekent. De technische uitleg is dat verschillende computers aangesloten zijn op het netwerk wat een wolk van computers vormt. De wolkterm wordt ook gebruikt omdat de plek waar je bestanden en gegevens staan niet zichtbaar/tastbaar is en niet meer fysiek op je computer. Hierdoor is het mogelijk om via je telefoon, laptop, iPad of computer de opgeslagen gegevens te openen, waar je ook bent. Zolang er maar internetverbinding is.

Nextens

In 2014 lanceerde Elsevier op het Nextens platform het online BTW, VPB en IB Programma en het ondersteunende Nextens Premium. In de cloud dus. Wat betekent dat u voor u als gebruiker? U logt in via het internet waardoor het niet meer uitmaakt of u nu met een pc, Apple of tablet werkt. Het maakt ook niet uit waar u bent, zolang er internet is, kunt u werken in de aangifteprogramma’s. In Nextens kunt u alles kan vinden wat met uw werkproces te maken heeft: aangiftesoftware; kennis en achtergronden vanuit een praktische en thematische insteek, rekentools, checklists, modellen, Commentaar (FiscaalTotaal met daarin Almanakken & Vakbladen); actualiteiten en opinie (Nextens Selectie) en (kennis)evenementen en webinars (Nextens Academy). Daarnaast koppelt Nextens met verschillende boekhoudpakketten. Nextens is dus één platform waarop alles te vinden is. Met de overstap naar de cloud sluit Nextens aan bij de ontwikkelingen in de ICT-wereld.

Lees meer over de voordelen van online werken>