THEMA

17 BELASTINGPARADIJZEN OP ZWARTE LIJST EUROPESE UNIE

Tunesië

De landen op de zwarte lijst zijn: Amerikaans-Samoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Zuid-Korea, Macau, de Marshalleilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Straffen

Met de zwarte lijst wil de Europese Unie (EU) het signaal afgeven dat als landen niet voldoen aan de standaard van de EU op het gebied van belastingen, zij op de zwarte lijst belanden. En dan kunnen zij worden gestraft met handelsbelemmeringen, extra belastingheffingen, het verlies van EU-subsidies en strengere controles. Om van de lijst af te komen, moet een land bewijzen zich te houden aan de internationale afspraken tegen belastingontwijking. Dit betekent onder andere dat landen geen nultarieven mogen hanteren bij belastingheffing.

Grijze lijst

Naast de zwarte lijst is er ook een grijze lijst. Hierop staan 47 landen, die verbeteringen moeten doorvoeren om te voorkomen dat ze op de zwarte lijst worden geplaatst. Naast Aruba en Curaçao staan onder meer Hongkong, Taiwan, Turkije, Andorra en de Seychellen op de grijze lijst.