THEMA

ABN AMRO IN BEROEP IN ZAAK HYPOTHEEKRENTE

Terug betalen

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in november dat ABN AMRO geld terug moet betalen aan mensen die jarenlang te veel hypotheekrente betaald zouden hebben. Volgens de claimstichting Stop de Banken zou het gaan om een bedrag van naar schatting tussen € 30 en 65 miljoen.

Euribor-hypotheek

Stop de Banken begon in 2012 samen met de stichting Euribar namens enkele honderden aangesloten gedupeerden een rechtszaak. De aanleiding was dat de bank tussentijds eenzijdig extra renteopslagen had afgekondigd voor ongeveer 6000 klanten met een zogenoemde euribor-hypotheek, afgesloten in de periode 2005-2009. Dat zijn variabele hypotheken waarbij de rente meebeweegt met de rente (euribor) die banken elkaar onderling berekenen. De betreffende klanten betaalden daarbovenop een opslag. Die had de bank tussentijds in een aantal stappen verhoogd.

In beroep

De rechter oordeelde dat ABN dit ten onrechte heeft gedaan, onder meer omdat de bank van tevoren onvoldoende had duidelijk gemaakt hoe het zogenoemde wijzigingsbeding werkte. ABN AMRO stelt dat het niets verkeerds heeft gedaan met het verhogen van de rente en dat daarom in beroep wordt gegaan tegen de uitspraak.