THEMA

ACCOUNTANTS: NIEUWE BOEKHOUDREGELS VOOR BANKEN WERKEN NIET

IFRS 9

Met IFRS 9 moeten banken voortaan alvast geld opzij zetten bij het afsluiten van de lening. Ook als later blijkt dat een klant netjes afbetaald. Nu zetten banken pas geld opzij als het waarschijnlijk is als een klant in gebreke blijft. Sterker nog, nu is onder de huidige boekhoudregels verboden om vooraf de stroppenpot op te vullen. Sinds de crisis kwam er wereldwijde druk om de regel aan te passen en zo ontstond IFRS 9.

Effect

‘IFRS 9 kent ingewikkelde regels voor het uitrekenen van verwachte kredietverliezen’, zegt Dick Korf van KPMG tegen het FD. ‘Hierdoor worden verliezen voortaan eerder geboekt. Maar de cycliciteit van de stroppenpot van banken vang je er niet mee op. Het slaat wat dat betreft de plank mis.’ Daarnaast betwijfelt Korf of de Nederlandse banken wel een buffer ter grootte van €7,5 miljard zullen opbouwen. ‘Vanwege de betere vooruitzichten lijkt IFRS 9 op dit moment het eigen vermogen veel minder hard te raken dan we drie jaar geleden aannamen.’ Dat is een risico.

Race tegen de klok

De invoering leidt ook tot praktische problemen. Het is een complexe regel die hoge eisen stelt aan risicomodellen en datakwaliteit. Invoering is voor veel partijen een race tegen de klok. Dat bleek ook uit recent onderzoek van de ECB. Elf van de twintig onderzochte banken blijken pas in de ontwerpfase.