THEMA

ACM: BEHOUD REKENINGNUMMER BIJ WISSELING BANK

Gedoe verminderen

Het meenemen van je eigen nummer moet de hoeveelheid gedoe verminderen. De ACM heeft daarom een methode ontwikkeld om de baten van nummerbehoud te berekenen. In Nederland zouden bedrijven en consumenten in tien jaar tijd zo'n 400 miljoen euro kunnen besparen.

Europees verband

Het meenemen van bankrekeningnummers kan alleen in Europees verband worden geregeld. De toezichthouder roept beleidsmakers in andere landen op de ontwikkelde onderzoeksmethode ook te gebruiken en tot actie over te gaan.

Eén van de opties

Betaalvereniging Nederland, die zich namens onder meer banken en betaalinstellingen buigt over vraagstukken over betalingsverkeer, ziet het meenemen van het rekeningnummer als een van de opties om makkelijker over te stappen. ‘De Europese Centrale Bank kijkt al naar meerdere opties. Zo wordt ook bekeken of aliassen, zoals je persoonlijke telefoonnummer, zouden kunnen worden gebruikt, zegt woordvoerder Berend Jan Beugel.

Reeds goede overstapservice

Beugel wijst erop dat er in Nederland al een goed functionerende overstapservice is voor betaalrekeningen, die in het buitenland vaak als voorbeeld dient. ‘Maar dit moet, zoals de ACM al zegt, in de eerste plaats op Europees niveau worden geregeld.’