THEMA

AFSCHAFFEN EIGEN RISICO FORS DUURDER DAN BEGROOT

Eigen risico stijgt tot 450 euro

De hogere kosten hebben te maken met de hogere zorguitgaven per persoon en de toename van het aantal verzekerden. Ook zou het eigen risico de komende jaren nog stijgen tot 450 euro per persoon in 2021, terwijl dat nu nog 385 euro is. Enkele weken geleden berekende het ministerie van Volksgezondheid dat afschaffing van het eigen risico een stijging van de zorgpremie van zo’n 284 euro per persoon per jaar zou betekenen. Bij die berekening werd er nog vanuit gegaan dat afschaffing van het eigen risico nog geen 4 miljard zou kosten.

Verkiezingen

Het eigen risico kan bij de komende verkiezingen een rol gaan spelen. Zo willen SP, GroenLinks en 50PLUS het eigen risico afschaffen. Ook PvdA en CDA willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico. De PVV stelde maandag voor het eigen risico volgend jaar al met 100 euro te verlagen, van 385 naar 285 euro.

"30-procentregeling afschaffen"

De PVV zegt dat het plan financieel gedekt kan worden door het afschaffen van de expat-regeling. Die regeling houdt in dat buitenlandse werknemers over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen. ,,Terwijl een op de vijf mensen de zorg wel eens mijdt vanwege het veel te hoge eigen risico, krijgen dik betaalde buitenlanders een vette bonus van 900 miljoen euro van de fiscus”, aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck. Enkele andere partijen willen eveneens een vermindering of afschaffing van het eigen risico. Ook fractieleider Diederik Samsom van regeringspartij PvdA wil er vanaf, als er geld voor is.