THEMA

BAPI EN FOS PER 1 MAART 2017 OVER NAAR DIGIPOORT

BAPI-certificaat verloopt

De eerste deadline die komt is januari 2016. Naar verwachting zullen de meeste BAPI-certificaten verlopen tussen februari en augustus van komend jaar. Per maand gaat het om 1500 certificaten die niet meer geldig zijn. Voor de vervolgstap zijn er twee keuzes: een nieuw BAPI-certificaat aanschaffen voor vier jaar en dan per 1 maart 2017 verplicht overgaan naar Digipoort of direct overstappen naar Digipoort. De huidige BAPI en FOS kanalen blijven tot 1 maart 2017 beschikbaar, daarna worden deze kanalen gesloten. Per die datum gaan de aangifte loonheffingen, jaarloonopgaaf en eerstedagsmelding via Digipoort in XML. In een later stadium gaat de aangifte loonheffingen volledig over naar SBR in XBRL.

Overstap naar Digipoort

Voor de overstap naar Digipoort hoeft niet gewacht te worden tot 1 maart 2017. Digipoort is al beschikbaar. Om hiervan gebruik te maken heeft u een PKIoverheid servicescertificaat nodig en software die geschikt is voor Digipoort. Bij softwareleverancier Reed Business Information is het reeds mogelijk om via het Elsevier Loon Programma 2015 versie 2.1 de aangifte te versturen naar Digipoort.

PKIoverheid servicescertificaat

Het PKIoverheid servicescertificaat wordt steeds belangrijker. Het wordt al gebruikt om IB, VPB en BTW te versturen naar de Digipoort. Volgende stap is dat vanaf het derde kwartaal van 2016 alleen met een eigen PKIoverheid servicescertificaat en SBR-aangiftesoftware beconuitstel 2015 kan worden aangevraagd. Vanaf 1 maart 2017 is het certificaat dus nodig om de aangifte loonheffingen, jaarloonopgaaf en eerstedagsmelding te versturen naar Digipoort. Een PKIoverheid servicescertificaat is wel duurder dan een BAPI-certificaat. Een BAPI voor vier jaar kost u circa € 240 en voor een PKIoverheid servicescertificaat van drie jaar bent u circa € 600 kwijt.

Meer dan 5.000 inkomstenverhoudingen

Personen die met één bericht via het FOS-kanaal voor meer dan 5.000 inkomstenverhoudingen aangifte loonheffingen doen, kunnen overstappen naar het groteberichtenkanaal van Digipoort (FTP). Ook hiervoor heeft u een PKIoverheid servicescertificaat nodig. Daarnaast moet de software geschikt zijn voor het groteberichtenkanaal van Digipoort en heeft u een FTP-account bij nodig Logius. Het Elsevier Loon Programma ondersteunt dit niet.

Samenwerking

Wilt u ook vroegtijdig de overstap maken naar een PKIoverheid servicescertificaat? Nextens werkt al meerdere jaren samen met PKIpartners om u als gebruiker van onze aangiftesoftware te ondersteunen bij het aanvragen van deze PKIOverheidservices certificaat. PKIpartners kunnen u stap voor stap helpen bij de aanvraag.