THEMA

BASF ONTWEEK BELASTING DOOR NEDERLANDSE REGELS

Hoofdrol

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) ‘speelt Nederland opnieuw een hoofdrol in het faciliteren van belastingontwijking door multinationals, door BASF een effectief belastingtarief van 0,035% te geven.’ Eerder brachten de partij soortgelijke resultaten over Ikea naar buiten.

Omstreden belastingregimes

Multinationals in Europa maken op grote schaal gebruik van op zich legale, maar maatschappelijk niet meer geaccepteerde verschillen in nationale belastingregimes om zo veel mogelijk onder belasting uit te komen. Zo gebruikte BASF volgens het rapport Nederlandse holdings om belastingvrij dividend uit het buitenland te ontvangen. Als deze inkomsten bij het hoofdkantoor in Duitsland zouden binnenkomen, zouden ze wel worden belast. Ook benutte BASF de Nederlandse innovatiebox om de belastingdruk te verminderen.

Gemeenschappelijke grondslag

Dinsdag bespreken de EU-ministers van Financiën een nieuw voorstel voor een gemeenschappelijke grondslag voor winstbelasting in de EU. Daarmee zou 'shoppen' in verschillende landen voor de goedkoopste belastingen een stuk moeilijker worden. ‘Een ambitieuze Europese aanpak om dit soort praktijken tegen te gaan is echt noodzakelijk’, aldus Eickhout. Nederland is faliekant tegen zo’n gelijke grondslag.