THEMA

BEELD NEDERLANDSE ECONOMIE STABIEL

Positieve signalen

Uit de Conjunctuurklok van het CBS blijkt verder dat het producentenvertrouwen toenam in juni. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderpositie. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarig gemiddelde. Ook de export van goederen groeide in mei verder.

Consumentenuitgaven

Consumenten hebben in april 2,7% meer besteed dan in april 2016. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en woninginrichting. Aan voedings- en genotmiddelen gaven ze ruim 2% meer uit dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten in april 2% meer besteed aan overige goederen. Ten slotte gaven ze meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Meer faillissementen

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. In juni 2017 zijn er 12 bedrijven meer failliet verklaard dan in mei.

Werkloosheid

De werkloosheid is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6.000 per maand gedaald. In mei bedroeg het aantal werklozen 456.000, dat is 5,1% van de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage is gelijk aan april, maar lager dan drie maanden geleden. Toen bedroeg het werkloosheidspercentage 5,3. Vooral onder jongeren tot 25 jaar is de werkloosheid gedaald. Het werkloosheidspercentage nam af van 9,7 in februari tot 9,0 in mei. Dat is het laagste niveau sinds maart 2009.

Omzet uitzendbranche

In het eerste kwartaal van 2017 hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 1,1% meer omgezet dan in het kwartaal ervoor. Deze stijging is minder groot dan in het voorgaande kwartaal. Ook het totaal aantal uitzenduren nam in het eerste kwartaal opnieuw toe.

Bbp groeit

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4% gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. Dit blijkt uit de tweede berekening van het bbp door het CBS. De groei is vooral te danken aan de investeringen. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2016 was de omvang van het bbp 3,2% groter.