THEMA

BELASTINGDIENST HEEFT NOG € 20 MILJARD TE INNEN

Openstaande vorderingen

Van alle vorderingen stamt € 4,6 miljard uit 2011 of eerder. Op 1 november van dit jaar hebben in totaal 6,4 miljoen burgers en bedrijven een schuld bij de Belastingdienst. Samen is dat goed voor € 19.407 miljard. De hoogste schuld van een belastingplichtige is € 150 miljoen en het laagste verschuldigde bedrag is € 0,25.

Problematisch

Bij zo’n 30% van het totaalbedrag dat teruggevorderd moet worden, is het innen een problematisch proces. Van € 1,5 miljard is de kans zelfs heel klein dat het terugkomt, omdat belastingplichtigen failliet zijn of in de schuldsanering zitten. De overige 70% denkt de Belastingdienst zonder problemen te kunnen innen.

Capaciteitsprobleem

De Algemene Vereniging van Belastingdeurwaarders en belastinginvorderaars (AVB) trekt aan de bel en vreest dat steeds meer aanslagen onbetaald zullen blijven nu de Belastingdienst inkrimpt. De voorzitter van de AVB zegt tegen het AD dat het nu nog te behappen is, maar dat er straks een capaciteitsprobleem is, wat gevolgen heeft voor de schatkist. Na de reorganisatie bij de Belastingdienst is er in 2020 nog maar 170 belastingdeurwaardes over van de 315.